Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POČINjE SUĐENjE ZA ”LORU 2”

Datum objave: utorak, 13 marta, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud

ZAGREB, 13. MARTA (SRNA) – Vrhovni sud u Hrvatskoj naložio je da počne suđenje za ratne zločine nad Srbima u slučaju ”Lora 2”, 20 godina nakon zločina koji se desio u tom splitskom logoru.

Odbijene su žalbe optuženih – komandanta Vojno-istražnog centra ”Lora” Tome Duića i čuvara Emilija Bungura koji su u bjekstvu sedam godina i koji se protive da im bude suđeno u odsustvu.

Žrtve i preostali optuženici dostupni su i čekaju već gotovo tri godine da počne suđenje.

Osim Duića i Bungura, optuženi su i Duićev pomoćnik Tonči Vrkić, te čuvari Anđelko Botić i Ante Gudić, koji su pravosnažno osuđeni za ratni zločin u ”Lori 1”.

U bjekstvu su bili i Miljenko Bajić i Josip Bikić, pravosnažno osuđeni u Lori. Bajića su uhapsili, a Bikić se sam predao, nagodio sa tužilaštvom te dobio simboličnu kaznu od dvije i po godine zatvora. Bajića čeka novo suđenje, jer su mu sudili u odsutnosti.

Postupak za ratne zločine u Lori Državno tužilaštvo Hrvatske aktivno vodi 12 godina. Glavni državni tužilac Mladen Bajić autor je optužnice za ”Loru 1”. Osim ”Lore 1” i ”Lore 2”, Državno tužilaštvo vodi još nekoliko postupaka, tako da postoje i ”Lora 3”, ”Lora 4”, ”Lora 5” i ”Lora 6”…

Mediji podsjećaju da je gotovo nevjerovatno da je Bajić ograničio krivičnu odgovornost isključivo na osmoricu optuženih u slučaju ”Lora”, jer ispada kao da niko od njihovih nadređenih nije znao što se događa, a morao je znati. Ne samo zato što je saznanja o tome vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu prenio vojni policajac Marijo Barišić, već i zato što je uviđaje zločina počinjenih tokom 1992. godine vodio upravo Mladen Bajić, tada vojni tužilac u Splitu.

Ljudi koji su bili angažovani na rasvjetljavanju zločina u Lori optužili su Bajića da je svjesno zataškavao brojne stvari koje su se dogodile u tom logoru, i to zbog toga da bi izbjegao vlastitu odgovornost u tim nesrećnim događajima, ali glavni državni tužilac u nekoliko navrata je kategorički demantovao takve teze.

Nepoznati su ostali krivci za likvidaciju 14 pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Nakon zarobljavanja na južnom ratištu, prebačeni su u “Loru”. Većina ih je kasnije likvidirana u Duvnu. Državno tužilaštvo, koje vodi istragu, još nije ispitalo pripadnika Hrvatske vojske koji ih je zarobio i isljeđivao na samom ratištu.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top