Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POČINjE OBNOVA SPOMEN-KAPELE U VARDIŠTU

Datum objave: subota, 21 februara, 2015
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Spomen kapela u Vardištu

Spomen kapela u Vardištu


Obnova spomen-kapele u Vardištu kod Višegrada počeće ove godine, kada se navršava jedan vijek od pogibije 440 boraca na tom mjestu u Prvom svjetskom ratu.

Spomen-kapela u Vardištu, u čijem suterenu se nalazi i kosturnica, podignuta je 1932. godine kao znak sjećanja na stradanje srpskih vojnika 1915. godine.

Incijativa o njenoj obnovi potekla je od Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna i Crkvene opštine Vardište.

Projekat obnove narednih dana napraviće građevinska sekcija koja djeluje pri sokolskom društvu, a nakon toga počeće i prve aktivnosti u koje će se uključiti članovi svih sekcija “Sokola”.

Predsjednik Odbora za obnovu i sanaciju arhimandrit Jovan Gardović najavio je da će uskoro uputiti poziv resornim ministarstvima vlada Republike Srpske i Srbije, opštini Višegrad, Mitropoliji dabrobosanskoj, boračkoj i drugim patriotskim organizacijama da se uključe u obnovu.

Arhimandrit Jovan kaže da će radovi na obnovi potrajati do naredne godine.

Predsjednik građevinske sekcije Milan Komad najavio je skori početak radova i dodao da će velika pažnja biti posvećena uređenju prostora oko kapele i čišćenju puta za pješake od graničnog prelaza Vardište, kao i sanaciji postojećeg puta.

“Sve to će biti sastavni dio budućeg spomen-parka Vardište”, rekao je Komad.

Drago Jevtić iz Mjesne zajednice Vardište podsjetio je da je spomen-kapela između dva svjetska rata dva puta sanirana, ali da je zub vremena učinio svoje.

“U akciju će se uključiti i stanovnici Vardišta, a očekujemo da nam se priključe i naše komšije iz Mokre Gore u Srbiji”, izjavio je Jevtić.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva “Soko” Slavko Heleta istakao je da postoji patriotski dug prema rodoljubima koji su dali živote za srpsku slobodu.

Odbor za obnovu i sanaciju spomen-kapele u Vardištu planirao je i štampanje posebne brošure i prospekata, koji bi bili dostupni turistima.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Stan’ putniče i pročitaj ovaj spomen

OVE GODINE OBILjEŽAVANjE DVA ZNAČAJNA ISTORIJSKA DOGAĐAJA

U BUDVI POLAGANjE VIJENACA OSLOBODILAČKOJ VOJSCI SRBIJE
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top