fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЧЕЛА ГРАДЊА ХРАМА У ЉЕСКОВОМ ДУБУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ljeskov-dub-hram.jpg

Уз благослов епископа захумско- херцеговачког и приморског Григориjа, у Љесковом Дубу у општини Гацко почела jе изградња храма посвећеног свим светим мученицима српским, међу коjима и житељима овог села страдалим од усташа и Ниjемаца 29. jуна 1943. године.

У Љесковом Дубу jе тог дана на три стратишта на наjмучкиjи начин побиjено 183 људи – мушкараца, дjеце, стараца, жена и трудница, од коjих 165 житеља овог села и 18 мjештана околних села коjи су се у тренутку усташког терора затекли на том мjесту.

Међу страдалима jе било 62 дjеце млађе од 10 година. Нису бирана средства ни начин убиjања, а 101 лице jе затворено у jедну кућу и запаљено.

Предсjедник Одбора за градњу храма jереj Данило Дангубић, парох Друге гатачке парохиjе, каже да су мученици Љесковог Дуба пострадали за крст часни и слободу златну, невини и ничим окаљани до тиме што су „то што jесу и што су жељели да то и остану“.

„Дуг према древном Христоликом народу овог краjа, коjи jе умио Богу да се моли и у наjраниjим тренуцима своjе историjе, а понаjвише дуг према пострадалим прецима у Другом свjетском рату, подстакао jе становништво да, поводом 70 година од покоља, подигне светињу и у њоj поjави љубав и захвалност своjим светим прецима“, рекао jе Срни jереj Дангубић.

Он jе навео да jе храм озидан до првих лукова и да ће, уколико временске прилике дозволе, ових дана почети покривање богомоље, након чега слиjеди уређивање порте, те унутрашњи радови са фрескописом.

Храм се гради по узору на Дечане.

Према народном предању, сачуваним историjским изворима и црквеним забиљешкама, а посебно на основу материjалних остатака, духовни живот старог Гацка био jе богат и разноврстан, али наjстариjи споменици духовне културе из периода 11. и 12. виjека нису сачувани“, рекао jе jереj Дангубић.

Из периода од 13. до 15. виjека било jе више од 20 црквених храмова и пет манастира, тада активних, коjи су нестали у турским разарањима током 15, 16. и 17. виjека, а по предању jедан од тих манастира налазио се у Љесковом Дубу.

Становништо Љесковог Дуба раселило се, па тренутно у овом гатачком селу живи само jедна породица.

Почетна средства за градњу обезбиjеђена су захваљуjући добровољним прилозима мjештана и потомака Љесковог Дуба.

Ако вjерници желе да помогну изградњу Богомоље у Љесковом Дубу средства могу да уплате на жиро-рачун Уникредит банке 551-790-222-030-5821.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: