fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POČELA EKSHUMACIJA MASOVNE GROBNICE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mandic.jpgNa sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku jučer je počela ekshumacija velike masovne primarne i sekundarne grobnice, izjavio je predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milan Mandić. Mandić je novinarima rekao da nije riječ o klasičnoj deponiji, već o masovnoj grobnici i mjestu ratnog zločina.

On je dodao da u Udruženju imaju saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva koji su ostali lojalni tadašnjoj BiH. 

„Tu lojalnost su platili životom i završili su pod smećem, debljine 27 do 32 metra“, rekao je Mandić i dodao da su na osnovu saznanja prije dva mjeseca počeli sa probnim kopanjem, kada su došli do podataka da je riječ o masovnoj grobnici.

Mandić vjeruje da je na ovoj deponiji završila većina sarajevskih Srba ubijenih tokom rata, a riječ je o 350 srpskih civila iz svih sarajevskih opština, koji se danas traže.

„Nadam se da ću ovdje naći i svoga oca koji je ubijen u Nedžarićima, u Dobrinji pet“, istakao je Mandić.

Mandić je napomenuo da je bio i kod bivšeg generalnog direktora Javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Mirsada Kebe, koji je tu dužnost obavljao od 1990. do 1995. godine, te da mu je on rekao da su njegove ingerencije tada bile oduzete od lokalnih komandanata,
ne želeći da ih imenuje.

Prema njegovim riječima, i Mirsad Kebo snosi veliku odgovornost za ovo što je urađeno na deponiji u Buća Potoku.

„Ovo je državni zločin nad stanovništvom srpske nacionalosti, jer je sve sistemski rađeno, od političkog, pa do vojnog i policijskog vrha“, naglasio je Mandić.

Novinarskim ekipama i porodicama nestalih sarajevskih Srba nije dozvoljen pristup deponiji, gdje se vrši ekshumacija.

Mandić je rekao da je Tužilaštvo BiH dozvolilo da novinarske ekipe snime ekshumaciju, ali da je direktor deponije zabranio ulazak.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je da će ovo iskopavanje na deponiji trajati više mjeseci, jer su tu i primarne i sekundarne grobnice.

On je podsjetio da su prilikom probnog iskopavanja pronađeni skeletni ostaci, te da se očekuje da bude pronađeno nekoliko desetina tijela ubijenih.

„Očekujemo da nađemo nekoliko desetina tijela ubijenih, koji su na ovu lokaciju dovezeni isključivo radi sakrivanja i prikrivanja ratnog zločina“, rekao je Mišić.

Mišić je naglasio da od jutros nisu našli ništa, jer su radovi tek otpočeli, te da je Tužilaštvo BiH dalo nalog za pretraživanje veće površine i da se nada da će nakon ovih iskopavanja biti „završena priča o deponiji“.

On je istakao da nedozvoljavanje novinarskim ekipama i porodicama nestalih Srba da dođu do mjesta gdje se vrši iskopavanje predstavlja jako lošu poruku i politiku.

„Ne vjerujem da je to samo volja direktora deponije“, rekao je Mišić i dodao da je to institucionalni odgovor na ovaj rad.

Na pitanje novinara da li je i to dokaz da još uvijek ima ljudi koji su iznad Suda i Tužilaštva BiH, koje je dozvolilo da novinarske ekipe dođu na lice mjesta, Mišić je odgovrio: „Naravno da ima, nažalost“.

Milena Kulina, koja traži supruga Anđelka, kojeg su iz stana na Alipašinu Polju 20. maja 1992. godine oko 11.00 časova odveli pripadnici Zelenih beretki, rekla je da mu se od tada gubi svaki trag.

Ona je naglasila da su joj „pošteni ljudi“ u Sarajevu rekli gdje joj je muž ubijen, ali da njegove posmrtne ostatke nije našla.

Kulina se zapitala kada će Tužilaštvo BiH preduzeti nešto i kazniti zločince, koji su im poznati.

Ona je ispričala da joj je i sin Dragoslav Kulina nastradao 1995. godine i da su joj predali njegovo tijelo, a nakon 12 godina je ustanovljeno da nije sahranila svog sina, već drugog mladića iz Bratunca.

Milenko Arsenijević, koji traži brata Jova, koji je sa još sedam Srba početkom 1992. godine odveden iz kuće u blizini deponije, rekao je da ovo više nije deponija smeća, već deponija srpskih civila.

On je naglasio da mu je brata Ubio Ramiz Zaim, koji je poslije izvršio samoubistvo, pod prijetnjom da ne otkrije saučesnike.

„Imam saznanja da su i ispod rezervoara koji se nalazi u blizini deponije grobovi Srba“, rekao je Arsenijević i dodao da Sud i Tužilaštvo BiH ne smiju da sankcionišu počinioce.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: