Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Победе Српске војске у Балканским ратовима славили су: Сплит, Загреб …

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/bakanski-ratovi.jpg

Историчар Миле Бjелаjац каже да нам се понављаjу балкански ратови кроз инструментализациjу онога што jе и тада ишло на штету српских интереса. Једно jе било то време, а сасвим друго jе његов ехо данас, поручуjе Милан Терзић са Института за стратегиjска истраживања.

Пре тачно сто година, 8. октобра 1912. године, када jе Црна Гора обjавила рат Турскоj почео jе Први балкански рат коjи се завршио тиме што jе Турска потиснута са Балкана, задржавши мали “европски” поjас око Истанбула. Србиjа и Грчка поделиле су Македониjу, Космет jе враћен Србиjи, а на инсистирање западних сила створена jе Албаниjа.

О балканским ратовима знамо и учимо веома мало, а зашто jе тако, то jе била тема о коjоj су разговарали гости емисиjе Око.

Историчар Миле Бjелаjац из Института за новиjу историjу Србиjе каже да се балкански ратови враћаjу кроз инструментализациjу онога што jе било на штету интереса Србиjе.

„Понавља се jедна пропагандна прича. Ми се, хтели или не, томе враћамо, а jош гора jе вариjанта ако о томе не знамо, па не знамо ни шта нам се враћа”, каже Бjелаjац.

Милан Терзић, начелник Одељења за воjну историjу у Институту за стратегиjска истраживања, каже да су балкански ратови били завршетак такозваног „источног питања”, што jе онда значило опредељивање за Европу и протеривање Турске.

Бjелаjац jе рекао да се тада покушала промовисати доктрина „Балкан – балканским народима”, што jе значило уjедињење око jедног циља и прекид мешања страних сила. То jе, каже, био покушаj, али историjа нас подучава да су многи били против те идеjе.

О последицама балканских ратова Бjелаjац каже да су ти ратови покренули Први светски рат, jер jе дошло до тога да jедна Србиjа, коjоj jе тада намењивано уништавање, постаjе већа и да светли као светионик Словенима унутар Аустроугарске.

„Те победе славе и Сплит, Загреб, Шибеник, Загреб скупља новац за српски Црвени крст, jачаjу омладинске групе, и то jе позадина ‘Младе Босне’ касниjе, за годину дана”, рекао jе.

Терзић каже да Балкан тада ниjе имао мира, али да jе jедно било то време, а друго његов ехо данас. Наводи да модерна српска воjска тада износи и балканске, и Први светски рат, окренута наjпре према Грчкоj, а потом ка Западу.

Глумац Мирко Бабић, jедан од актера сериjе Балкански ратови коjа се емитуjе на РТС-у, каже да jе, као и сви у Србиjи, врло мало знао. „Ни сада не знам да ли сам довољно научио. То jе неки синдром Србиjе, а треба да нам служи на част”.

Потиснут део историjе

Бабић каже да jе таj део српске историjе потиснут, да ни у позоришту никада то ниjе било тема, иако jе било Првог и Другог светског рата.

„Балкански ратови су и даље ван домашаjа театра. Све знање из сериjе било ми jе веома значаjно. Осећам се племенитиjе када одиграм нешто из наше славне историjе”, рекао jе Бабић.

Бjелаjац наводи да jе jедан од разлога што балканских ратова нема толико у школству, можда сукоб савезница. Бугарска jе сама себе изоловала. Чак jе Турска поново ушла у ратове на страни Грчке, Србиjе, Румуниjе. Бугарска jе стављена на клупу поражених.

„Цела Европа, чак и штампа коjа нама ниjе била наклоњена, славила jе Први балкански рат као ослободилачки”, рекао jе Бjелаjац.

Каже да „мала” Црна Гора помаже албанским племенима, а са некима од њих се договара и Србиjа, и обећава привилегиjе. Албанци су примили пушке од Турске, а остало jе прича коjа се данас можда на jедан начин понавља…

„Планови комадања Србиjе урађени су jош 1908, али ђаци о томе мало знаjу”, каже.

Терзић наводи да наука иде ка истини, кроз сагледавања, али ове теме сагледаване су из угла прагматизма. „Историjски институт организоваће скуп поводом стогодишњице, размењиваћемо мишљења, биће ту колеге из Турске, разговараћемо како jе то код њих доживљено, биће ту 16 историчара коjи ће укрстити нова сазнања и углове сагледавања о том шта се десило”.

Постоjи jедан тренд ревизиjе у отоманистици, да jе Турска била толерантан народ етникума вера, а заборавља се да jе jедан од узрока ових ратова био покушаj Турске да етаблира турску нациjу, каже Бjелаjац и наводи да jе занимљиво и то што се пронашао корпус антисрпске пропаганде, од стране Аусриjе, коjи компромитуjе чак и таj готово неспоран део историjе, по мом мишљењу, каже Бjелаjац.

Позитивна тековина балканских ратова jесу победе српског оружjа, каже Терзић, а суштина jесте у улози српског друштва коjе треба да презентуjе достигнућа и ставове онима коjи имаjу другачиjе погледе.

Извор: СРБИН.ИНФО

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: