Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PO PRAVDU I DO STRAZBURA

Datum objave: sreda, 8 februara, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

dobrovoljacka.jpgBANjALUKA, /SRNA/ – Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ očekuje da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH u razumnom roku odgovore na pitanja o moralnom i profesionalnom kredibilitetu postupajućeg tužioca u predmetu “Dobrovoljačka” ili će se obratiti najvišim pravnim institucijama u Evropi.

BORS u dopisu, koji je danas uputio predsjedniku VSTS-a i glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, traži odgovore na pitanja u vezi sa stručnim i moralnim kvalifikacijama tužioca u predmetu “Dobrovoljačka”, jer smatra da javnost ima pravo da zna kakve osobe rade u Tužilaštvu BiH i imaju li znanje i sposobnosti da obavljaju posao.

U saopštenju BORS-a navodi se da će odgovori na ova pitanja pokazati da li tužilac posjeduje pravne kvalifikacije i ljudske kvalitete neophodne za obavljanje posla.

“Očekujemo da će navedene institucije u razumnom roku odgovoriti na naša pitanja, a ukoliko odgovora ne bude BORS će se obratiti najvišim pravnim institucijama u Evropi da bi zaštitili prava žrtava i njihovih porodica, te prekinuli zloupotrebu pravosudnog sistema BiH”, ističe BORS.

U pismu BORS-a u koje je Srna imala uvid, navodi se da ova organizacija smatra da su za haotično i neprimjereno stanje u pravosuđu BiH najodgovorniji glavni tužilac i njegov zamjenik, kao i predsjednik VSTS-a.

BORS precizira da se njihova krivica ogleda u postupanju prema službenom izvještaju MUP-a Republike Srpske o zločinima počinjenim nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Borci Srpske pitaju odgovorne u pravosudnim institucijama BiH zbog čega je pomenuti izvještaj MUP-a Republike Srpske isparcelisan na više predmeta i da li je to, prema stručnom mišljenju glavnog tužioca, moglo uticati na tok i kvalitet istrage, te ocjenjuju da izvještaj parcelisan na više predmeta da bi se prikrila odgovornost onih koji su naredili izvršenje zločina.

Boračka organizacija Republike Srpske naglašava da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade tužioci i sudije koji su i u vrijeme ratnih zbivanja bili vojni tužioci i sudije u tzv. Armiji BiH ili su obavljali visoke dužnosti. “Neki od njih radili su i u kasarni `Viktor Bubanj`, čuvenoj po zločinima nad Srbima, u kojoj i vi danas radite”, ističe se u pismu.

Borci Srpske traže od glavnog tužioca, njegovog zamjenika i predsjednika VSTS da odgovore na pitanje da li postupajući tužilac u predmetu “Dobrovoljačka” ima završen pravni fakultet i položen pravosudni ispit, da li je bar jedan dan radio u tužilaštvu ili sudu u svojoj ili nekoj drugoj zemlji, kojim jezikom govori, na kom jeziku je komunicirao u Tužilaštvu i ima li dokaza o poznavanju tog jezika.

Boračka organizacija Republike Srpske pita odgovorne u Tužilaštvu i VSTS BiH koji su tužioci i sudije u Tužilaštvu i Sudu BiH bili vojni tužioci i sudije ili visoki funkcioneri u tzv. Armiji BiH, posebno tužioci – sudije koji su radili u logoru za sarajevske Srbe “Viktor Bubanj”.

Borci Srpske ističu da su kao građani BiH i Srpske živjeli u nadi da će 15 godina od ratnih zbivanja BiH, odnosno Federacija i Republika Srpska, postati pravno uređen prostor u kojem će VSTV i Tužilaštvo raditi po zakonu, stručno, samostalno, bez vanjskih uticaja tako da njihov rad bude prvenstveno podložan stručnom nadzoru i kontroli predsjednika VSTS i glavnog tužioca BiH, kao i sudu javnosti.

“Već dugi niz godina, nažalost, suočavamo se sa pasivnošću i opstrukcijama Tužilaštva BiH u radu na predmetima ratnih zločina u kojima su žrtve pripadnici srpskog naroda, kao i sa kontroverznim odlukama koje su uglavnom donošene u korist izvršilaca tih zločina”, navodi se u pismu.

Posljednja odluka postupajućeg tužioca u predmetu “Dobrovoljačka” nije iznenađujuća, kažu borci Srpske, jer i ona odražava kontinuitet dugogodišnjeg postupanja Tužilaštva BiH kao produžene ruke moćnika iz sjene koji kreiraju istoriju na ovim prostorima.

“Ova odluka Tužilaštva BiH je uznemiravajuća zbog svoje beskrupuloznosti i nemoralnosti prema žrtvama zločina, surovosti prema porodicama žrtava, nestručnosti i nedobronamjernosti prema BiH”, zaključuje se u pismu.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je 17. januara istragu u slučaju ”Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović i Jovan Divjak, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da “ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu”. Prigovor na ovu odluku podnijele su porodice žrtava i MUP RS.

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka”.

U napadu na JNA čiji su se pripadnici prema dogovoru mirno povlačili iz Sarajeva pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki 2. i 3. maja 1992. godine ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika. Do danas zbog tog zločina niko nije odgovarao.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top