fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PO PRAVDU I DO STRAZBURA

dobrovoljacka.jpgBANjALUKA, /SRNA/ – Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ očekuje da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH u razumnom roku odgovore na pitanja o moralnom i profesionalnom kredibilitetu postupajućeg tužioca u predmetu „Dobrovoljačka“ ili će se obratiti najvišim pravnim institucijama u Evropi.

BORS u dopisu, koji je danas uputio predsjedniku VSTS-a i glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, traži odgovore na pitanja u vezi sa stručnim i moralnim kvalifikacijama tužioca u predmetu „Dobrovoljačka“, jer smatra da javnost ima pravo da zna kakve osobe rade u Tužilaštvu BiH i imaju li znanje i sposobnosti da obavljaju posao.

U saopštenju BORS-a navodi se da će odgovori na ova pitanja pokazati da li tužilac posjeduje pravne kvalifikacije i ljudske kvalitete neophodne za obavljanje posla.

„Očekujemo da će navedene institucije u razumnom roku odgovoriti na naša pitanja, a ukoliko odgovora ne bude BORS će se obratiti najvišim pravnim institucijama u Evropi da bi zaštitili prava žrtava i njihovih porodica, te prekinuli zloupotrebu pravosudnog sistema BiH“, ističe BORS.

U pismu BORS-a u koje je Srna imala uvid, navodi se da ova organizacija smatra da su za haotično i neprimjereno stanje u pravosuđu BiH najodgovorniji glavni tužilac i njegov zamjenik, kao i predsjednik VSTS-a.

BORS precizira da se njihova krivica ogleda u postupanju prema službenom izvještaju MUP-a Republike Srpske o zločinima počinjenim nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Borci Srpske pitaju odgovorne u pravosudnim institucijama BiH zbog čega je pomenuti izvještaj MUP-a Republike Srpske isparcelisan na više predmeta i da li je to, prema stručnom mišljenju glavnog tužioca, moglo uticati na tok i kvalitet istrage, te ocjenjuju da izvještaj parcelisan na više predmeta da bi se prikrila odgovornost onih koji su naredili izvršenje zločina.

Boračka organizacija Republike Srpske naglašava da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade tužioci i sudije koji su i u vrijeme ratnih zbivanja bili vojni tužioci i sudije u tzv. Armiji BiH ili su obavljali visoke dužnosti. „Neki od njih radili su i u kasarni `Viktor Bubanj`, čuvenoj po zločinima nad Srbima, u kojoj i vi danas radite“, ističe se u pismu.

Borci Srpske traže od glavnog tužioca, njegovog zamjenika i predsjednika VSTS da odgovore na pitanje da li postupajući tužilac u predmetu „Dobrovoljačka“ ima završen pravni fakultet i položen pravosudni ispit, da li je bar jedan dan radio u tužilaštvu ili sudu u svojoj ili nekoj drugoj zemlji, kojim jezikom govori, na kom jeziku je komunicirao u Tužilaštvu i ima li dokaza o poznavanju tog jezika.

Boračka organizacija Republike Srpske pita odgovorne u Tužilaštvu i VSTS BiH koji su tužioci i sudije u Tužilaštvu i Sudu BiH bili vojni tužioci i sudije ili visoki funkcioneri u tzv. Armiji BiH, posebno tužioci – sudije koji su radili u logoru za sarajevske Srbe „Viktor Bubanj“.

Borci Srpske ističu da su kao građani BiH i Srpske živjeli u nadi da će 15 godina od ratnih zbivanja BiH, odnosno Federacija i Republika Srpska, postati pravno uređen prostor u kojem će VSTV i Tužilaštvo raditi po zakonu, stručno, samostalno, bez vanjskih uticaja tako da njihov rad bude prvenstveno podložan stručnom nadzoru i kontroli predsjednika VSTS i glavnog tužioca BiH, kao i sudu javnosti.

„Već dugi niz godina, nažalost, suočavamo se sa pasivnošću i opstrukcijama Tužilaštva BiH u radu na predmetima ratnih zločina u kojima su žrtve pripadnici srpskog naroda, kao i sa kontroverznim odlukama koje su uglavnom donošene u korist izvršilaca tih zločina“, navodi se u pismu.

Posljednja odluka postupajućeg tužioca u predmetu „Dobrovoljačka“ nije iznenađujuća, kažu borci Srpske, jer i ona odražava kontinuitet dugogodišnjeg postupanja Tužilaštva BiH kao produžene ruke moćnika iz sjene koji kreiraju istoriju na ovim prostorima.

„Ova odluka Tužilaštva BiH je uznemiravajuća zbog svoje beskrupuloznosti i nemoralnosti prema žrtvama zločina, surovosti prema porodicama žrtava, nestručnosti i nedobronamjernosti prema BiH“, zaključuje se u pismu.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je 17. januara istragu u slučaju “Dobrovoljačka“ protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović i Jovan Divjak, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da „ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu“. Prigovor na ovu odluku podnijele su porodice žrtava i MUP RS.

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“.

U napadu na JNA čiji su se pripadnici prema dogovoru mirno povlačili iz Sarajeva pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki 2. i 3. maja 1992. godine ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika. Do danas zbog tog zločina niko nije odgovarao.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: