Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pismo podrške Zavičajnog udruženja „Bilogora“ iz Beograda

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Bilogora

UDRUŽENjU POTOMAKA I POŠTOVALACA ŽRTAVA „JADOVNO 1941“

Dragi prijatelji!
Članovi Zavičajnog udruženja „Bilogora“ pozdravljaju osnivanje Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava stradalih 1941. u Jadovnu i na drugim lokacijama vezanim za ovaj logor. Iz 32 naselja istočne Bilogore ovdje je okončan život 593 naša pretka i rođaka, a za njih je vezan i tužan rekord da je upravo sa ovog područja prvi stradalnik, ORMANOVIĆ Nikole SIMO iz sela Bedenička, star 55 godina, seljak, Srbin, uhapšen 12. aprila 1941, sproveden u Koprivnicu u logor „Danica“, poslije u Gospić, ubijen u Jadovnu 2. avgusta 1941. Mi, njihovi potomci, prognani iz svojih domova, danas živimo rasijani širom svijeta. Podržavamo programsku orjentaciju i sve zahtjeve za dostojno obilježavanje tog stratišta koje je uz ostale zločine u ustaškoj NDH, po bestijalnosti satiranja Srba, Jevreja, Roma i antifašista najstrašniji događaj u cjelokupnoj istoriji čovječanstva. Sin čovječji je ovdje mnogostruko ubijen na desetine hiljada različitih načina i demoni su iznijeli na bijeli dan sve zlo koje se taložilo u podrumima podsvijesti ljudske rase. Sve je iscrpljeno. Knjiga je zatvorena i njeno zatvaranje još uvijek odjekuje. Jevreji su stvorili od holokausta politički kapital, Jermenima i Romima je priznata žrtva, a Srbima se još uvijek naplaćuje za nerazumijevanje onog što se desilo.

I kad se otvori peti pečat, vidjeh pod oltarom mnoge duše poklanih za Riječ Božju i za svjedočanstvo Jagnjetovo koje imađahu. I povikaše glasom silnim govoreći: dokle, sveti i istiniti gospodaru, nećeš suditi i osvetiti našu krv na onima što stanuju na zemlji? I bi im data svakome haljina bijela, i rečeno im bi da počinu još malo vremena dok se ne napuni broj sabraće njihove i sastradalnika, koji će biti
ubijeni kao i oni. Otkrovenje 6, 9-11

VICARIVS FILII DEI je sve učinio da se krajem prošlog vijeka taj broj napuni, ali istina o 1941. kao i o 1991. mukotrpno prodire u svijet. Kao da nije sve gotovo – ili je svakom ostavljeno, kao što je rečeno, da vidi ako ima oči. To viđenje kao izbor je izgleda bilo namijenjeno i pojedincima i narodima, a odnos prema Jadovnu, Jasenovcu i užasima Hercegovine kalibrisan kao mjera ljudskosti.

Svašta vidjeh za vremena taštine svoje, pravednika koji propada u pravdi svojoj, i bezbožnika koji dugo živi u svojoj zlobi. Knjiga Propovjednikova 7,15

Zadatak nas koji znamo istinu nije bez odgovornosti. Prije svega u tome da je prenesemo drugima. A na njima je, kao što reče sveti Vukašin iz Klepaca, da izaberu „svoj posao“, da budu saradnici ili protivnici božiji, tvorci kosmosa ili haosa. Poslije Jadovna i Jasenovca više nema opravdanja za nečinjenje, jer u božanskom poretku svijeta nije ostalo ni jedno tako strašno mjesto na kojem se ne bi moglo postojati. U ime članova Zavičajnog udruženja „Bilogora“ i moje lično ime primite izraze poštovanja!

Ranko Radelić, gen. sekretar Zavičajnog udruženja „Bilogora“

 




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top