Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pismo Knjaza Miloša Vladiki Njegošu protiv `vukovske` sekte

Miloš Obrenović

Miloš Obrenović, Knjaz poluvazalne balkanske Kneževine koja se oslobađala od osmanske okupacije, dok je sa druge strane Drine i u Vojvodini srpski narod bio pod pritiskom austrougarskog kolonijalizma i unijatizma, odlučno se odupirao propagandi i namjerama prozelitizma i revolucoonarnih pokreta da školstvu i kulturnim ustanovama Knjaževine Srbije nametnu  reformisano `jugoslovensko` pismo.

Knjaz Miloš je izdavao više ukaza o zabrani unošenja u Knjaževinu knjiga i upotrebe unijatskog, Kopitar-Kradžićevog kombinovanog pravopisa; savjetujući se sa mitropolitom Stefanom Stratimirovićem, Vladikom Petrom Petrovićem Njegošem i srpskim nacionalnim i kulturnim djelatnicima. Najznačajniji zakon zabrane `hule protiv božestva i praviteljstva`,i `da se ne štampaju knjige pravopisom Karadžića Vuka`, koji je Knez Miloš ustanovio su Pravila o cenzurisanju, objavljenom 1832.godine 22 decembra u Knjaževskoj srpskoj kancelariji u Kragujevcu.

Vladka Petar II Njegoš
Vladka Petar II Njegoš

Sažeto svjedočanstvo o pravoslavnoj kulturnoj politici Knjaza Miloša je Knjaževo pismo Vladki Petru II Njegošu od 20. oktobra 1836. godine. Pismo je citirano u povjesnim pregledima reforme srpskog pravopisa u kontekstu komunističke i jugoslovenske kulturne propagande. Danas, srpskim generacijama posle sto godina jugoslovenstva i komunizma, upoznatim sa pravoslavljem, istorijom srpske književnosti i pismenosti, posledicama pogrešne reforme pisma i jezika, ragrađivanja, rarazgrabljivanja i preimanovanja srpskog jezika, mediskog monopola latiničnog, a potiskivanja ćirilčnog pisma, jasan je Knjažev pravoslavan stav i osuda `vukovske sekte`, kako Knjaz naziva reformatore ćiriličnog pisma. Reformatorski pokret Kradžića i Daničića je bio sektaški u odnosu na vjerski i kulturni kontinuitet srpskog naroda, društvene i duhovne odnose, karakterom i programom revolucionarna religiozna i politička sekta. Jugoslovenski jezički projekat austroslavizma je bio negacija i razgrađivanje srpskog pravoslavnog predanja pismenosti i državotvornosti, jezičke srpske i slovenske sabornost, kao što je to i danas u istoj mjeri i namjerama.

Pismo Knjaza Miloša Vladiki Njegošu 

„Ima jedna rđava sekta, vukovska nazvana, koja  ь (debelo jer)  izostavlja, i još gdjekoja izmenjenija zahteva, i sve se bojim da ne bude otrov učenija ove sekte i do u Crnu Goru, dosad svagda čistu i nevredimu prebivšu, prispeo, a ako bi to bilo, to bi mi zaista vrlo teško i žao palo, jerbo je dosta verno poznato da ta sekta izostavljanjem ь  i uvođenjem nekakvog ‘j` odvodi od pravoslavlja i privodi k rimokatoličanstvu. (Poznat će Vam biti kustos C. K. Biblioteke, Kopitar, rimokatolik, ovaj je ta učenija razvrata dao Vuku, a Vuk vuče tuđu budalaštinu ne znajući ni šta vuče ni našta. No ovo, mislim, sami za sebe zadržite da ne dođe do nečastivih ušiju.) Ta je sekta i ovde bila počela isto učenje rasprostranjivati, no ja sam to u soglasiju s G. Mitropolitom Karlovačkim Stratimirovićem predupredio mnoge takove knjige u vatru bacivši, a mnogije čitavim sandukom pobacavši“.

Pismo je štampano u publikaciji `Izvestija – `Otdelenija ruskog jezika i slovesnosti`; Carska akademija nauka  (1903. t. VIII knj. 3,st.333)

Pripremio: Ognjen Vojvodić

Izvor: ognjenvojvodic.info

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: