Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Petrović : Sunovrat pravosuđa BiH

Datum objave: sreda, 25 januara, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

miladin_petrovic.jpg

– Naredba Tužilaštva BiH o obustavi istrage u slučaju “Dobrovoljačka” predstavlja svjesno zatvaranje očiju pred zločinom koji se ne može ni sakriti ni zabaraviti, izjavio je Srni Miladin Petrović, autor knjige “Tajna Dobrovoljačke ulice”.

“Tom naredbom Tužilaštvo BiH je uprljalo svoje ime i ime države za koju radi i duboko se ogrešilo o žrtve zločina i njihove bližnje koji već dvadesetu godinu čekaju pravdu”, istakao je Petrović.

On smatra da je Tužilaštvo nanijelo veliku štetu svima u BiH koji teže pomirenju i trajnom miru, naglašavajući da istinskog pomirenja nema do potpune istine o posljednjem ratu.

“Tužilaštvo BiH ne samo da se nije ozbiljnije potrudilo da osvetli istinu o Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, nego je opravdavajući obustavljanje istrage umanjilo broj žrtava i prećutalo neke značajne činjenice i dokaze koje odavno posjeduje”, istakao je Petrović.

On je precizirao da se to posebno odnosi na sjednicu Predsjedništva BiH od 3. maja 1992. godine na kojoj se na osnovu transkripta može zaključiti da, uprkos prethodnim dogovorima, članovi ovog tijela uopšte nisu razmišljali da opkoljenim pripadnicima JNA u Komandnoj oblasti dozvole da mirno odu u Lukavicu.

“Prema dogovoru u Predsjedništvu, bili su dužni da obezbede miran izlazak kolone JNA, ali je pri kraju te sjednice Hajrudin Somun upozorio na veliku opasnost ako JNA bude zahtevala da, osim generala Kukanjca, iz Komande izađu svi ostali vojnici i starešine, kao i tehnika, jer je čuo na radio-stanici da neko izdaje naređenja da se nipošto ne dozvoljava izlazak iz Komande”, kaže Petrović.

Petrović podsjeća da je pred polazak kolone i on na radiju čuo ono što i Somun.

“Prišao sam generalu Kukanjcu i to mu rekao, ali je on samo odmahnuo rukom”, navodi Petrović.

Petrović smatra da su Ejup Ganić i ostali članovi Predsjedništva BiH čuli Somunovo upozorenje, ali nisu reagovali.

“Sve do sada poznate činjenice govore da je Ganić svjesno kršio dogovor o mirnom izlasku kolone JNA i da ništa nije preduzeo da ona bude obezbeđena”, navodi Petrović, dodajući da je izlaskom Alije Izetbegovića na sigurnu teritoriju Ganić naredio da se drugi dio kolone zaustavi i napadne.

“Bio sam zarobljen u toj koloni, kao i moja sestra koja je bila civil, a ranjena je i prebačena u koševsku bolnicu. Razmenjen sam 4, a moja sestra 8. maja 1992.godine”, naveo je Petrović.

On je rekao da se iz snimaka presretnutih razgovora MUP-a i Armije BiH vidi da je postojao plan napada na kolonu i da se ništa nije dogodilo igrom slučaja.

“Kao jedan od urednika nekadašnje `Narodne armije` došao sam u Komandu Druge vojne oblasti, 22. aprila, gde me pozvao Kukanjac i bio svedok svih događaja u vezi sa Dobrovoljačkom, uključujući i zarobljavanje pripadnika JNA”, ispričao je Petrović.

Prema njegovim riječima, kada se od Tužilaštva BiH nakon 20 godina saznaje da je u Dobrovoljačkoj bilo sedam mrtvih, onda je to čudovištna institucija, a ne institucija pravde.

“Šta očekivati od Tužilaštva BiH koje čak ne priznaje da je u događajima u vezi sa Dobrovoljačkom ulicom, koji su međusobno povezani, za nekoliko dana poginulo 42, ranjeno 73 i zarobljeno 250 pripadnika JNA?”, pita Petrović.

On je dodao da Tužilaštvo BiH, vjerovatno, računa one koji su 3. maja poginuli neposredno na ulici, a ne računa one koji su prethodnog dana poginuli na prozorima zgrade komande braneći opkoljenu komandu, kao i one koji su poginuli vozeći hranu u komandu.

“Svi su poginuli poslije direktive Štaba Teritorijalne odbrane BiH da se napadnu i blokiraju sve kasarne i jedinice i to je jedan od dokumenata od kojeg bi Tužilaštvo BiH trebalo da krene u istrazi”, istakao je Petrović.

Petrović je zaključio da je Tužilaštvo Srbije sada na potezu i da nikako ne bi trebalo zaćutati o ovom slučaju.

Petrović je tada kao ratni reporter imao čin kapetana prve klase, a danas je glavni i odgovorni urednik lista “Vojni veteran” u Beogradu.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top