Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Petnaes godina od izlaska iz muslimanskih logora

Datum objave: četvrtak, 7 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
njegovic_jadovno.jpg
Logor

Udruženja ratnih vojnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” sa sjedištem u Doboju obilježiće danas 15 godina od izlaska posljednje grupe Srba iz muslimanskih logora u Tuzli i Zenici. “Od 200 zarobljenih Srba na području Vozuće i ovog dijela Ozrena, njih 130 nalazilo se u tuzlanskom logoru i podvrgnuto je teškim fizičkim poslovima, psihofizičkim mučenjima, premlaćivanjima, seksualnim i drugim zlostavljanjima”, podsjećaju iz ovog udruženja.

Udruženje ističe da ni 15 godina nakon stravičnih zločina nad Srbima sa Ozrena i Vozuće još niko nije odgovarao. “Naš komandant sa Ozrena general Novak Đukić nevin leži u zatvoru”, poručuju ratni vojni zarobljenici.

Udruženje ratnih vojnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” ima 360 članova koji su tokom p roteklog rata boravili u tadašnjim muslimanskim logorima u Tuzli, Zenici, Maglaju, Tešnju i Zavidovićima, kao i u mudžahedinskom logoru “Lavlja jazbina” u Kamenici, kod Zavidovića. Većina ih je oslobođena krajem marta i početkom aprila 1996. godine.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih lica u Doboju, na širem ozrensko-vozućkom prostoru u proteklom ratu nestalo je 459 srpskih boraca i civila. Ekshumacijom i asanacijom terena pronađeno je 282 tijela, među kojima je 40 bilo bez glave, a još se traga za 177 lica.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top