Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Petnaes godina od izlaska iz muslimanskih logora

njegovic_jadovno.jpg
Logor

Udruženja ratnih vojnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“ sa sjedištem u Doboju obilježiće danas 15 godina od izlaska posljednje grupe Srba iz muslimanskih logora u Tuzli i Zenici. „Od 200 zarobljenih Srba na području Vozuće i ovog dijela Ozrena, njih 130 nalazilo se u tuzlanskom logoru i podvrgnuto je teškim fizičkim poslovima, psihofizičkim mučenjima, premlaćivanjima, seksualnim i drugim zlostavljanjima“, podsjećaju iz ovog udruženja.

Udruženje ističe da ni 15 godina nakon stravičnih zločina nad Srbima sa Ozrena i Vozuće još niko nije odgovarao. „Naš komandant sa Ozrena general Novak Đukić nevin leži u zatvoru“, poručuju ratni vojni zarobljenici.

Udruženje ratnih vojnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“ ima 360 članova koji su tokom p roteklog rata boravili u tadašnjim muslimanskim logorima u Tuzli, Zenici, Maglaju, Tešnju i Zavidovićima, kao i u mudžahedinskom logoru „Lavlja jazbina“ u Kamenici, kod Zavidovića. Većina ih je oslobođena krajem marta i početkom aprila 1996. godine.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih lica u Doboju, na širem ozrensko-vozućkom prostoru u proteklom ratu nestalo je 459 srpskih boraca i civila. Ekshumacijom i asanacijom terena pronađeno je 282 tijela, među kojima je 40 bilo bez glave, a još se traga za 177 lica.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: