Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Petar Božović i Matija Bećković odgovorili Milogorcima i crnogorskom glumcu

Crnogorska serija „Božićni ustanak“, u kojoj su Srbi predstavljeni kao okupatori Crne Gore i koja je puna istorijskih falsifikata, snimljena je s namerom da se unese mržnja između dva naroda, ocenjuju sagovornici.

Akademik Matija Bećković je iznenađen ovakvim projektom javnog servisa Crne Gore.

Neshvatljiva izjava

– Sve što su okupatori hteli silom, Montenegrini ispunjavaju milom. Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, ceo svet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami – navodi Bećković.

Na velike propuste u snimanju, poput zastave koja nije korišćena u to vreme, Bećković odgovara:

– Oni su gazili svoju zastavu misleći da je tuđa, a istakli neku koja nije ničija.

Najviše se polemisalo o izjavi glumca Mladena Nelevića, koji je dešavanja iz 1918, kad je Crna Gora pripojena Srbiji, proglasio okupacijom. To je šokiralo čuvenog glumca Petra Božovića.

– Čudno mi je da Nelević nešto tako kaže. Nisam gledao seriju i neću, mada ništa me više ne iznenađuje – kaže Petar Božović.

Najkritičniji prema glumcu bio je reditelj Dragoslav Bokan, koji je o ovome na Fejsbuku objavio tekst s naslovom „Unošenje mržnje prema Srbima u prikazu istorije Crne Gore“.

– Oni koji Mladena pamte kao upečatljivog Njegoša u seriji „Vuk Karadžić“ i kao surog i orlovski oštrog Mandušića Vuka u „Gorskom vijencu“ osetiće blagu vrtoglavicu zbog ovakvog njegovog iskoraka iz sopstvene sudbine i porodične loze njegovih časnih srpskih predaka.

Odriču se porekla

Su čim pred tog istog „tvog“ Njegoša, Mladene, i pred onog Miloša, koga ne priznaješ, kao ni, po tebi, „okupatorske vojnike“ (što su krvarili na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu za ujedinjenje srpstva)? Strašne se stvari dešavaju sa Srbima koji su izdali svoje srpstvo onda kada je Srbiji, njihovoj jedinoj otadžbini (bez obzira na to iz kog su srpskog zavičaja rođenjem i poreklom), teško i najteže, možda, i u čitavoj istoriji (uračunavajući tu i ropstvo pod Turcima i stradanje pod ustašama u Drugom svetskom ratu).

Ne ostavlja se majka kada je raspeta i u nevolji, napadnuta od svih.To je već stvar viteštva, ne samo „nacionalnog osećaja“ i trenutne koristi – napisao je Bokan.

I ANĐELINA PLjUJE PO SRBIMA

Srbi su godinama u svetu filma loši momci. Poslednji od primera je rediteljski prvenac Anđeline Žoli „U zemlji krvi i meda“, u kom su pripadnici našeg naroda predstavljeni kao zločinci. Film je dobio loše kritike, a premijeri u Beogradu prisustvovalo je samo 20 ljudi, koji nisu dočekali njegov kraj.

(Kurir)

Izvor: Intermagazin

Oznake: Serija Božićni ustanak, Bećković, Božović, Crna Gora

Vezane vijesti:

„Ustanak“ za pomirenje! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: