Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Penzija i za borce protiv NATO-a 1999. godine

Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve učesnike ratova poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine.

Junaci sa Košara
Junaci sa Košara
Novi Zakon o pravima boraca, koji bi trebalo da tokom ove godine bude usvojen i da stupi na snagu 1. januara 2020. godine, doneće penzije i razne pogodnosti za sve borce koji su u prošlom veku učestvovali u ratovima – zaključno sa NATO agresijom 1999. godine, piše „Srbin info“.

Za razliku od Srbije borci bivše Vojske SRJ iz Crne Gore, koji su se borili protiv NATO-a prije dvije decenije nemaju nikakva primanja, a njihovo učešće u tom ratu im je otežavajuća okolnost prilikom zapošljavanja i sticanja socijalnih prava. U današnjoj Vojsci Crne Gore i nema oficira koji su se borili protiv NATO-a, jer su odavno ostali bez posla. Čak se i kriju žrtve NATO agresije, pa se prilikom obilježavanja dana kada je počela NATO agresija, kapije kasarni zatvorene za većinu onih koji bi poginulima odali počast. Hvala Bogu, pa je u Srbiji drugačije.

„Srbin info“ piše da je reč o radnom nacrtu Zakona, a ako dobije zeleno svetlo od nadležnih, uslediće njegovo usvajanje u Skupštini.

Ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (i pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) – od Balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN. Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera.

Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve učesnike ratova poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine. Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. godine do 15. maja 1945. godine. Najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su, konačno, i oni koji su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine. Zakon obuhvata i one koji su ranjeni u uniformi kao kadeti ili tokom služenja vojnog roka.

Svi ovi borci, kao i invalidi rata, ukoliko već ne koriste pogodnosti zahvaljujući drugim zakonima, imaće na pravo na mesečna primanja i dodatke na penziju, kao i ličnu invalidninu, dodatak za negu, ortopedska i medicinska pomagala… Imaće pravo i na odlazak u banju, kao i prevoz i novac za troškove. Pored povlašćene vožnje autobusom i železnicom za sebe i porodicu, imaće i pravo na besplatno putovanje jednom godišnje. Takođe, potomci će do 27. godine starosti dobijati dečiji dodatak i besplatne udžbenike.

Pravo na boračku legitimaciju, kojom se dokazuju navedena prava, imaju borci i invalidi, a često i njihovi potomci, supružnici, roditelji, očuh i maćeha, pa čak i baba i deda. Zakon ne ukida ništa od dosadašnjih prava, već daje i nove beneficije kojih je više od dvadeset. Pored naknade za poseban penzijski staž, rešavaće im se i stambeno pitanje, dobiće popust na komunalne usluge, a mogu da dobiju i novčanu naknadu za nabavku automobila, kao i besplatno parkiranje.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: