Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PLjENIDBA IMOVINE, UMJESTO NAKNADE ZA OTETI STAN

koalicija-izbjeglica.jpg

BEOGRAD, /SRNA/ – Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji izrazila je protest zbog odluke Opštinskog suda u Sisku da se Srbinu, čiji su inicijali B.B, zaplijeni preostala imovina u selu Donji Hrastovac radi isplate troškova parničnog postupka u kojem je u Hrvatskoj izgubio stan, koji je, kao i njegovo stanarsko pravo, hrvatska država prodala 1996. godine.

Koalicija udruženja izbjeglica ocjenjuje da u Hrvatskoj i dalje funkcioniše etnički motivisano pravosuđe s ciljem legalizacije etničkog čišćenja Srba.

Odluka Opštinskog suda u Sisku o zaplijeni i prodaji tri hektara zemljišta sa srušenom kućom u selu Donji Hrastovac, u vlasništvu B.B, trebalo bi da bude izvršena 21. marta, navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je B.B. već dvije decenije izbjeglica u Srbiji i da nema novca da plati troškove parničnog postupka od 125.000 kuna /više od 16.000 evra/.

„Oštećeni građanin je 14. januara 1998. godine podnio tužbu Opštinskom sudu u Sisku za vraćanje otetog stana i naknadu štete za pokretnu imovinu u njemu. U septembru 1991. godine pripadnik hrvatske vojske nasilno je provalio u stan B.B, koji je u to vrijeme bio na službenom putu u Austriji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je stan u vlasništvu B.B. hrvatska država prodala sa stanarskim pravom u februaru 1996. godine.

Nakon više od osam godina suđenja, Opštinski sud u Sisku donio je presudu o odbijanju tužbenog zahtjeva sa obrazloženjem da je tužba prekasno podnesena, a građaninu B.B. naloženo je da plati troškove parničnog postupka. Tu nezakonitu odluku potvrdili su Županijski, Vrhovni i Ustavni sud.

Prema Zakonu o obaveznim odnosima, zastarjelost se ne primjenjuje na lica koja imaju status izbjeglog ili prognanog lica.

Slučaj građanina B.B. jedan je od više od 40 000 postupaka koje izbjegli i prognani Srbi i drugi oštećeni građani sa prebivalištem u Srbiji i širom svijeta vode pred hrvatskim pravosuđem za vraćanje imovinskih i stečenih prava, koja su nasilno oduzeta, navodi se u saopštenju.

„Još jednom tražimo da predsjednik Srbije Boris Tadić i Vlada podrže našu inicijativu da se otvori suštinski dijalog između Srbije i Hrvatske o pronalaženju pravičnog i trajnog rešenja naših problema“, navode iz Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: