Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PLjENIDBA IMOVINE, UMJESTO NAKNADE ZA OTETI STAN

Datum objave: ponedeljak, 12 marta, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

koalicija-izbjeglica.jpg

BEOGRAD, /SRNA/ – Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji izrazila je protest zbog odluke Opštinskog suda u Sisku da se Srbinu, čiji su inicijali B.B, zaplijeni preostala imovina u selu Donji Hrastovac radi isplate troškova parničnog postupka u kojem je u Hrvatskoj izgubio stan, koji je, kao i njegovo stanarsko pravo, hrvatska država prodala 1996. godine.

Koalicija udruženja izbjeglica ocjenjuje da u Hrvatskoj i dalje funkcioniše etnički motivisano pravosuđe s ciljem legalizacije etničkog čišćenja Srba.

Odluka Opštinskog suda u Sisku o zaplijeni i prodaji tri hektara zemljišta sa srušenom kućom u selu Donji Hrastovac, u vlasništvu B.B, trebalo bi da bude izvršena 21. marta, navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je B.B. već dvije decenije izbjeglica u Srbiji i da nema novca da plati troškove parničnog postupka od 125.000 kuna /više od 16.000 evra/.

“Oštećeni građanin je 14. januara 1998. godine podnio tužbu Opštinskom sudu u Sisku za vraćanje otetog stana i naknadu štete za pokretnu imovinu u njemu. U septembru 1991. godine pripadnik hrvatske vojske nasilno je provalio u stan B.B, koji je u to vrijeme bio na službenom putu u Austriji”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je stan u vlasništvu B.B. hrvatska država prodala sa stanarskim pravom u februaru 1996. godine.

Nakon više od osam godina suđenja, Opštinski sud u Sisku donio je presudu o odbijanju tužbenog zahtjeva sa obrazloženjem da je tužba prekasno podnesena, a građaninu B.B. naloženo je da plati troškove parničnog postupka. Tu nezakonitu odluku potvrdili su Županijski, Vrhovni i Ustavni sud.

Prema Zakonu o obaveznim odnosima, zastarjelost se ne primjenjuje na lica koja imaju status izbjeglog ili prognanog lica.

Slučaj građanina B.B. jedan je od više od 40 000 postupaka koje izbjegli i prognani Srbi i drugi oštećeni građani sa prebivalištem u Srbiji i širom svijeta vode pred hrvatskim pravosuđem za vraćanje imovinskih i stečenih prava, koja su nasilno oduzeta, navodi se u saopštenju.

“Još jednom tražimo da predsjednik Srbije Boris Tadić i Vlada podrže našu inicijativu da se otvori suštinski dijalog između Srbije i Hrvatske o pronalaženju pravičnog i trajnog rešenja naših problema”, navode iz Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top