fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PENAVA IZLAŽE DJECU VELIKOM RIZIKU I SUKOBIMA

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac ocijenio je da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koristi narušene odnose u tom gradu za politički obračun sa SDSS-om i izlaže djecu različite nacionalnosti velikom riziku i sukobima.

Pupovac je rekao da Penava ne poštuje zakone i međunarodne konvencije o pravima djece, te da je prebacivanje krivice u slučaju nedavnog napada na srpskog dječaka na autobuskoj stanici u Vukovaru na SDSS tipičan način ljudi loših namjera.

On je naglasio da su navode policije da je u ovom slučaju riječ o sukobu navijačkih grupa demantovali roditelji i direktor škole „Nikola Tesla“.

„Ne bih volio da iko koristi institucije države da promijeni karakter toga što se dogodilo“, rekao je Pupovac za N1.

On je ocijenio da na himnu treba ustajati, ali da je ne treba puštati svuda.

Na pitanje da li će tražiti sankcije za Penavu od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, Pupovac je odgovorio da nemaju tu vrstu međustranačkih odnosa, te da su u ovom slučaju stvari jasni, odnosno povrijeđeni zakoni i međunarodne konvencije.

„Nije mi problem napisati pismo Evropskoj komisiji da se vidi jesu li povrijeđene odredbe Pristupnog ugovora ili napisati pismo UN, Savjetu Evrope, OEBS-u da se krše prava manjina. Sasvim sigurno ćemo nešto od toga napraviti“, rekao je Pupovac i dodao da su se on i SDSS opredijelili za politiku saradnje, a ne za politiku kakvu vode Penava i drugi ljudi.

On je ukazao na dobru saradnju sa većinom načelnika opština u istočnoj Slavoniji, dok su, kako je naveo, Vukovar otuđili Penava i njegova klika.

Govoreći o pitanju nestalih, Pupovac je rekao da na tome rade ozbiljni ljudi, te podsjetio kako je do sada to bilo primarno političko sredstvo ucjene, a ne želja da se utvrdi sudbina nestalih.

„Postoje nestali Srbi i Hrvati, ponašamo se kao da su nestali samo pripadnici jednog naroda. Srbe, hrvatske državljane ne spominjemo… Postoje osobe srpske nacionalnosti koje su nestale, zašto se to ne spominje?… Gdje je priča o nestalim i ubijenim Srbima, protjeranim Srbima, uništenim srpskim selima i naseljima“, upitao je Pupovac, te dodao kako želi da se o tome zna, a ne da nekome to gura na nos.

Na optužbe Penave da sprečava istrage ratnih zločina i da posjećujete presuđene ratne zločince, Pupovac je rekao da SDSS nikada nije dočekivao ratne zločince, kao što je to činio vukovarski gradonačelnik u slučaju „Merčepa“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: