fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarhov vikar iz 63. padobranske brigade

Vladika Jovan Ćulibrk
Vladika Jovan Ćulibrk

U prisustvu više stotina Srba sa KiM na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je juče u Pećkoj Patrijaršiji služio patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC, rukopoložen je novoimenovani episkop lipljanski i vikar patrijarhov Jovan (Ćulibrk). Vladika Jovan izabran je za episkopa na prolećnom zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

 Rukopoloženju vladike Jovana prisustvovali su i ime državnih vlasti ministri za KiM i unutrašnje poslove Goran Bogdanović i Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević. Na svečanosti u Pećkoj Patrijaršiji, koju su obezbeđivale jake snage KPS, bio je i odlazeći komandant Kfora nemački general Erhad Biler, kao i predstavnici Euleksa i Unmika, prenosi Radio Goraždevac.

Vladika Jovan (1965) rodom je iz Zenice. Školovao se u Bosanskoj Gradišci, Banja Luci i Zagrebu, gde je studirao južno slovenske jezike i književnost. Stručnjak je za Miloša Crnjanskog. Teologiju je studirao na Pravoslavnim bogoslovskim fakultetima u Beogradu i Srbinju. Magistarske studije iz jevrejske kulture pohađao u Spomen-ustanovi Jad Vašem i na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Dobitnik je nagrade Golde Meir za 2004, a trenutno na Jevrejskom univerzitetu priprema doktorat o proučavanju Holokausta u Jad Vašemu. Govori engleski, ruski i jevrejski, služi se nemačkim, grčkim i sa više slovenskih jezika. Monaški put započeo je u Savini i Cetinjskom manastiru, u kojem je i zamonašen 1993. godine.

Vladika Jovan u SPC je poznat i kao vojni padobranac. Oktobra 2002. uveden u rezervni sastav 63. padobranske brigade, gde je prošao padobransku obuku i redovnim vojničkim putem došao do podoficirskog čina. U Izraelu je u sastavu svojih studija proučavao i vojno-civilne odnose i sarađivao sa izaslanicima odbrane Srbije u Izraelu. Član je uredništva časopisa specijalnih snaga VS „Padobranac“, sarađuje u izdavačkom programu Medija centra Odbrana i Fakulteta bezbednosti, a za potrebe Ministarstva odbrane Srbije trenutno koordinira saradnjom između Vojnog arhiva Srbije i Arhiva Jad Vašema. Sarađivao je i u „Odbrani“, a više tekstova objavio je i u „Danasu.

Sedište vladike Jovana biće u Pećkoj Patrijaršiji, gde je posle uvođenja protektorata UN juna 1999. u ime SPC jedno vreme bio zadužen za saradnju sa Kforom i Unmikom, brigu o narodu, posebno izbeglicama, radu na dokumentovanju stradanja i povratku Srba na Metohiju. U saradnja sa italijanskim institucijama pomagao je na zaštiti kulturnog nasleđa SPC na KiM, a u Izraelu radio na održavanju konferencije Kosovski problem. Učestvovao je na više međunarodnog skupova o Kosovu. Član je Saborskog odbora za KiM.
U visokim crkvenim krugovima spekuliše se da bi vladika Jovan, koji . kao episkop lipljanski nosi raniju titulu vikara Eparhije raško-prizrenske (ERP) mogao da na narednim Saborima SPC postane episkop raški, ukoliko dođe do podele ERP.

Izvor: BE92

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: