Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save Miloradu Bajiću

Patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save Miloradu Bajiću
Patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save
Miloradu Bajiću

Patrijarh srpski Gospodin Irinej, sa članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, odlikovao je najvišim odlikovanjem Srpske Pravoslavne Crkve – ordenom Svetog Save (trećeg stepena) g. Milorada T. Bajića, filmskog režisera iz Beograda. Prepoznajući značaj rada i vrednost dela ovog skromnog čoveka koji je vanrednim trudom postigao izuzetan ugled u srpskoj dokumentarnoj kinematografiji, svedočeći o stradanju Srba tokom novije istorije, jednoglasnom odlukom doneto je rečeno rešenje kao znak zahvalnosti i priznanja za takvo delo.

Na tu odluku Patrijarha srpskog i Svetog Arhijerejskog Sinoda, gospodin Bajić je odgovorio sledećim rečima: – U ovom svečanom trenutku, sa suzama u očima, za koje bi naš narod rekao da su to suze radosnice, ja se od srca, toplo zahvaljujem gospodinu našem Patrijarhu Irineju. Zahvaljujem se i svim članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda. Ja jedino što mogu da vam kažem, jeste da sam čitav svoj život posvetio stradanju srpskog naroda tokom dvadesetog veka. I da imam hiljadu usta, i stotinu jezika, ne bih mogao da opišem muke i patnje kroz koje je prošao srpski narod. Mučenici naši, Đorđe Martinović koji je nastradao na Kosovu, Ljuban Jednak koji je preživeo pokolj Srba u glinskoj crkvi, Branko Cetina koji je preživeo Jadovno, Dušan Vasić… ustvari svedoče o zločinima koji su učinjeni nad Srbima, bilo pojedinačno, bilo masovno. Ti zločini su teško prihvatljivi za ljudski um i razum. Ja se od srca zahvaljujem, Vama, Vaša Svetosti, i vama članovima Svetog Sinoda, za ovo odlikovanje, odlikovanje Arhiepiskopa srpskog, i prosvetitelja našeg, koga slavi sva Srpska Crkva. Vi ste, u stvari, ovim odlikovanjem stavili pečat na moj rad, jer sam se ja čitav život borio za istinu i pravdu. U mojim filmovima nema mržnje, nema poziva na osvetu. Moji filmovi samo žele da se ne zaboravi! Ostvaruju se reči koje su zapisane, velikog kineskog filosofa Konfučija koji je rekao: «Čovek ima dva života. Jedan kad se rodi, drugi kada se upokoji. Za vreme tog prvog života, on treba da radi od jutra do kasnog sumraka. A drugi život njegov počinje i traje sve dok ga spominju.»
Zahvaljujući Vašem odlikovanju – ja vam se zahvaljujem, jer verujem da će moji filmovi za sadašnje i potonje generacije mnogo značiti. To su humani filmovi. Zahvaljujem vam što ste bili pokrovitelj mojih filmova, što me je Srpska Pravoslavna Crkva, Vi Gospodine Patrijarhu, i članovi Svetog Sinoda, materijalno pomogli da finalizujem svoje filmove, kako bih ih stavio vama na raspolaganje. Još jedanput vam se zahvaljujem.

Na sve ovo, Patrijarh srpski je blagodario g. Bajiću na trudu koji je podneo kako bi istina koju je snimao uvek bila spominjana i dostupna, da se zaista nikada ne zaboravi stradanje srpskog roda, ali i da se tako nešto nikada više ne ponovi. Poželevši mu puno uspeha u životu i daljem radu, Njegova Svetost je blagoslovio g. Milorada T. Bajića.

Orden je uručen nakon sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda, 17. marta 2011. god. u svečanom salonu Patrijaršijskog Dvora u Beogradu.

dostavlja:
đ. Aleksandar Sekulić

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: