Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej pozvan na svjetski naučni skup o Jasenovcu koji će se u decembru održati u Jerusalimu

U želji da se istina o stradanju srpskog i jevrejskog naroda proširi na sve meridijane Patrijarh Srpski g. Irinej je 8. septembra 2017. godine u Patrijaršiji primio je pozivno pismo za boravak u Jerusalimu u periodu od 12. do 15. decembra kada će biti održana velika naučna konferencija o stradanju srpskog i jevrejskog naroda u Jasenovcu.

Poziv Njegovoj Svetosti uručio je glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“ (IHSO) profesor Gideona Grajfa.

Osim njega prijemu kod Patrijarha Irineja prisustvovali su predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, ambasadorka Ljiljana Nikšić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, šef kabineta Ministarstva prosvjete Marko Popadić, državni sekretar Ministarstva prosvjete prof. dr Ana Langović Milićević, kao i predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u Regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić i Miodrag Linta.

Ambasadorka Ljiljana Nikšić upoznala je Patrijarha Irineja o aktivnostima koje su već do sada zajednički sprovedene, a odnose se na održavanje izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“ koja je u januaru održana u Njujorku, a krajem aprila i u holu Skupštine Srbije u Beogradu. Ona je takođe najavila da će zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije u saradnji sa jevrejskim prijateljima ova izložba biti upriličena i u Jerusalimu u periodu od 12. do 15. decembra 2017. godine.

Ambasadorka Nikšić zahvalila se na angažovanju Ivanu Kostiću i Miodragu Linti koji su ispred Odbora za dijasporu i Srbe u regionu omogućili pokretanje ove teme na najvećem državnom nivou. Tako je u holu Skupštine Srbije priređena izložba, a prethodno je u oktobru 2016. godine održana, po prvi put u istoriji, tematska sjednica o Jasenovcu u Skupštini Srbije.

Ambasadorka Nikšić je ovom prilikom darovala Patrijarhu Irineju srpsku bajku. Riječ je o knjizi „Ljubičanstvena priča o jorgovanima srpskog kralja i kraljice Uroša i Jelene“.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglasio je da je Srbija mnogo dobila sa potpisivanjem protokola o saradnji sa Institutom za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“(IHSO) iz Tel Aviva. On je takođe podsjetio da je pored ovog sporazuma potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Jad Vašem Memorijalne ustanove žrtava i heroja Holokausta.

– Uvijek smo bili hendikepirani da predočimo svijetu pravu istinu o Jasenovcu, a jedan od razloga leži i u činjenici što se on danas ne nalazi na našoj teritoriji. Zato smatram da je ovaj vid prezentovanja istine o stradanju srpskog, jevrejskog i romskog naroda najbolji put da svijet sazna težinu zločina koji Jasenovac svrstava u red logora poput Aušvica, Dahaua, Mauthazeuna – rekao je ministar Šarčević.

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srbije na donošenju Zakona o restituciji i istakao da Srbija i Izraela mogu zajedničkim radom doprinijeti razvoju kulture sjećanja na zajedničke žrtve u Drugom svjetskom ratu. Sabadoš je Patrijarhu Irineju uručio na poklon knjigu „Iz kolijevke u Jasenovac“ koja sadrži imena 19.430 dječaka i djevojčica koji su pogubljeni u logoru

Profesor Gideon Grajf je Patrijarhu Irineju i ministru Šarčeviću uručio svoje najnovije autorsko djelo – monografiju „Aušvic“. Grajf je namjeru Hrvata da stalno umanjuje broj žrtava u Jasenovcu poredio sa negacijom Holokausta.

– Kad me po svijetu pitaju kako mogu da iznosim broj žrtava u Jasenovcu, uvijek se pozivam na eminentnog izraelskog stručnjaka pokojnog dr Menahema Šelaha u čijoj studiji se navodi da se „srpske žrtve mjere stotinama hiljada“ – rekao je Grajf uz napomenu da ovi radovi nikad nisu prevođeni na srpski jezik.

On je naveo da se danas u svijetu veoma malo zna o Jasenovcu koji je po svojoj monstruoznosti prevazišao i zloglasni Aušvic.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić najavio je da će izložba „Jasenovac-pravo na nezaborav“ biti predstavljena i u Budimpešti, a Patrijarhu je uručio i pismeni izvještaj o svim dosadašnjim aktivnostima.

Miodrag Linta je naglasio da se genocid NDH nikako ne smije svesti samo na Jasenovac, nego i na sva ostala stratišta o kojima se nakon završetka Drugog svjetskog rata ćutalo.

– Bez upoznavanja svjetske javnosti o ustaškim zločinima tokom Drugog svjetskog rata međunarodna zajednica neće razumjeti događaje iz devedesetih, kada su se naši ljudi iz Hrvatske i BiH sa pravom pribojavali da im se ne ponovi 1941. godina. Naša Skupština ima istorijsku odgovornost da se u narednom periodu donese Deklaracija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kako bismo stekli moralno pravo da ovu temu pokrenemo i pred međunarodnim institucijama – poručio je Linta.

Patrijarh Irinej se zbog ranije zakazanih obaveza nije usudio da unaprijed obeća svoje prisustvo u Jerusalimu.

– Sahranite laž, ona će uvijek istruliti. Sahranite istinu, ona će vaskrsnuti – rekao je patrijarh Irinej.

On je izrazio nadu da će se svijet upoznati sa tragedijom stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda naglašavajući kao najtragičniju činjenicu da je kroz Jasenovac prošlo 50.000 djece. Nažalost, poslijeratna vlast u zajedničkoj državi sprovodila je politiku u kojoj se na ovu temu nije ni govorilo, a brojna stratišta su zabetonirana. Zato je ovaj projekat od ogromnog značaja – zaključio je Patrijarh Irinej.

T. Ćorović – Srpsko kolo

Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Srpski narod stradao najviše u vijeku …

Patrijarh Irinej: Nedostupnost vatikanskog arhiva najveći …

Patrijarh Irinej: NDH u Jasenovcu nanela ranu srpskom narodu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: