fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej: Podela Kosova i nove granice za SPC nisu prihvatljivo rešenje

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje – Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje – Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“.
Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom svoje posete Moskvi.

On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

„To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC“, dodao je.

Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

„Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo“, istakao je.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.

Izvor: Sputnjik

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: