fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej o izgorjeloj crkvi: Najmanje je moguće da su svijeće uzrok požara

Patrijarh srpski Irinej je rekao da je najmanje moguće da se Saborna crkva Svetog Save u Njujorku zapalila od svijeća.

Požar na crkci Svetog Save u Njujorku  Foto: AP
Požar na crkci Svetog Save u Njujorku
Foto: AP

Najmanje je moguće, kaže patrijarh, da se crkva zapalila od svijeća jer je bogosluženje bilo završeno, vjernici su otišli, a crkva je poslije toga zaključana, rekao je patrijarh.

Ni pripadnici Srpske zajednice u Americi ne vjeruju u informaciju da su svijeće zapalile crkvu. Oni ovu informaciju smatraju neprovjerenom jer je nije prenio nijedan drugi veći medij u SAD, osim „Njujork dejli njuza“.

Podsjetimo, Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorjela je do temelja na Vaskrs. Zvaničan uzrok požara još uvijek nije utvrđen, ali je njujorški list „Njujork dejli njuz“ objavio tvrdnje da je požar izazvala svijeća, pozivajući se na izjavu komesara njujorške vatrogasne službe Danijela Nigroa.

Pripadnici Srpske zajednice u Americi smatraju objavljivanje ove vijesti mogućim pokušajem da ostanu bez novca od osiguranja.

– Svijeće su bile uskladištene na kamenom podu, okružene kamenim zidovima, sa najbližim drvetom udaljenim 4 metra, i to na plafonu. Svijeće nisu eksploziv i svima nama ovakva informacija zvuči nevjerovatno – kaže jedan od predstavnika srpske zajednice u Americi.

Patrijarh: Čudno je što su gorjele četiri pravoslavne svetinje

Nije malo, već je mnogo čudno to što su na isti dan gorjele četiri pravoslavne svetinje na tri kontinenta, kaže patrijarh Irinej.

– Fenomen je da su u istom danu stradale četiri pravoslavne svetinje na tri kontinenta. Da li to nešto govori, ne znam, vjerovatno nećemo nikad ni saznati. Sve to je veoma simptomatično – rekao je patrijarh.

Patrijarh smatra da je cijeli splet događaja u kojem su istog dana, na Vaskrs, uz Crkvu Svetog Save na Menhetnu, stradale i pravoslavne crkve u Melburnu, Sidneju i u Rusiji, poseban fenomen.

– Da li to nešto govori, ne znam, vjerovatno nećemo nikad ni saznati. Sve to je veoma simptomatično – kaže patrijarh Irinej.

Istovremeno se u medijima, kao što je tabloid „Njujork post“, požar povezuje sa protivljenjem SPC kanonizaciji Alojzija Stepinca. Patrijarh Irinej ne želi da spekuliše o tome bez dokaza.

– Treba sačekati zvanične informacije kada istraga bude okončana – kaže poglavar SPC, uz opasku da bi sve drugo bilo raspirivanje strasti.

Vatrogasci Njujorka: Razmatraju se sve mogućnosti

U Vatrogasnoj službi Njujorka kažu da istraga još traje i da se razmatraju sve mogućnosti.

– Uzeli smo snimke sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada, analiziramo fotografije, izjave očevidaca… Sve opcije su otvorene – kažu u službi za odnose sa javnošću njujorških vatrogasaca.

Na pitanje da li istražuju i eventualnu vezu između požara i sudskog spora koji Crkva vodi sa građevinskom firmom „Medison ekvitis“, u Vatrogasnoj službi odgovaraju da „spor sigurno nije izazvao požar“. U njujorškoj Direkciji za građevine kažu da trenutno ne postoji opasnost od rušenja zidina crkve, ali da će nastaviti da prate situaciju.

Ni starješina crkve na Menhetnu, otac Đokan Majstorović, juče nije imao više informacija.

– Istražitelji su dolazili, ali nisu ulazili u crkvu jer je puna kamenja, krša, šuta, gareži – kaže otac Đokan.

Od šoka ne mogu da se oporave ni članovi srpske zajednice u Njujorku. Sanja Beštić je u crkvi bila samo nekoliko sati prije požara.

– Tužan je ovo momenat za Njujork, kao i za pravoslavce – kaže Sanja.

I ugledni „Njujork tajms“ juče je objavio veliku reportažu o Srbima koji žale zbog gubitka crkve. Velimir Šabić posmatrao je na vijestima kako crkva nestaje u plamenu koji je gutao krov. Ta slika, piše list, natjerala je u plač njegovu dvojicu sinova koji su služili u crkvi.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Crkve za Vaskrs gorjele zbog spora oko kanonizacije kardinala Stepinca? (FOTO)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: