fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ПАРАСТОС НА ЗЕЈТИНЛИКУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/zejtinlik-mihajlovic-patrijarh.jpg

Његова светост патриjарх српски Иринеj истакао jе у Солуну да jе Српско воjничко гробље Зеjтинлик мjесто ћутања и завjета, на коме сваки Србин налази свог дjеда, уjака, стрица, кума, приjатеља, брата, коjи су уградили своjе животе у темеље мира и слободе, како се слично зло не би никад поновило.

Патриjарх Иринеj служио jе парастос погинулим српским ратницима из Првог свjетског рата, искориствши ову прилику да Ђорђу Михаjловићу за вишедецениjско уређење и чување Српског воjничког гробља и за несебичну љубав према ближњима и Православноj цркви уручи наjвише одликовање Српске православне цркве /СПЦ/, коjим га jе одликовао Свети архиjереjски синод.

Оваj човjек се децениjама бринуо о гробовима оних чиjе jе кости његов отац Саво брижно сакупљао и похрањивао у ово свето мjесто, ту се и родио, ту jе провео сав радни виjек, и више од тога, саопштено jе на саjту СПЦ-а.
Служен jе парастос и у селу Хортиjатис, изнад Солуна, гдjе су њемачки окупатори 1944. године живе спалили стотинак мjештана, предвођених свештеником, и међу њима броjне жене и дjецу, па чак и бебе.

Осим домаћина и гостиjу из Србиjе, парастосу су присуствовали грчки министри, броjни посланици и представници локалних власти, те мноштво народа.

У дворани позоришта Лазаристес синоћ jе уприличена свечана академиjа у част српских жртава и хероjа Великог рата, уз учешће хора „Бранко“ Саборне цркве из Ниша и хора Митрополиjе неапољске „Света Касиjана“, коjи су извели богат културно-умjетнички програм, обогаћен историjским казивањима и свjедочанствима о српскоj борби за слободу током Првог свjетског рата.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Зеjтинлик: Последња веза са уснулим пуковима

Одликован Ђорђе Михаиловић, чувар Зеjтинлика

„Стоjте галиjе царске“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: