Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PATETIČNA PROPAGANDA O MULTIKULTURALNOSTI SARAJEVA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/darko-tanaskovic.jpg

BANjALUKA, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ – Islamolog Darko Tanasković izjavio je da je Sarajevo danas objektivno muslimanski/bošnjački grad, jer je u njemu preostao minimalan broj Srba i Hrvata.“Tek toliko da bi se moglo nastaviti sa patetičnom propagandnom lirikom o njegovoj nenarušenoj multikulturnosti i atmosferi tolerancije koja ga, uprkos svim iskušenjima, navodno krasi“, rekao je Tanasković.

Tanasković, koji je bivši ambasador Srbije u Turskoj, smatra da Turska na Balkanu, od vremena preduzimljivog predsjednika Turguta Ozala, usvaja i provodi sve ambiciozniju doktrinu spoljne politike zasnovanu na ideologiji neoosmanizma.

„Prisustvo Turske na Balkanu, koje će ubuduće biti sve izraženije, ne treba da nas plaši, ni da nas raduje. Od uravnotežene saradnje sa Turskom, koja zna da bude veoma zahvalan i korektan ekonomski partner, sve balkanske države, pa i Srbija mogu imati nemale koristi, pod uslovom da znaju kako da postave i zaštite svoje interese“, naglasio je Tanasković za „Pres“.

On je, međutim, upozorio da treba imati oprez prema neoosmanističkoj komponenti turske politike na Balkanu.

„U okviru svoje neoosmanističke političke, ekonomske i kulturne ofanzive, Turska je uspela da ostvari vidnije prisustvo i u Srbiji, ali ne onoliko koliko bi želela“, rekao je Tanasković.

Tanasković ne vjeruje da će Turska ikada postati punopravna članica EU, a da je eventualno članstvo Srbije neizvjesno daleko, te dodaje da Turskoj nije važno ko je na vlasti u Beogradu, već da li je spreman da vodi politiku koja odgovara kratkoročnim i dugoročnim turskim interesima.

On je ocijenio da u Sandžaku može doći do ozbiljnijih napetosti, pa i incidentnih situacija, tim više što ima snaga koje na njihovom proizvođenju sistematski rade, ali bez socijalno dovoljnog konfliktnog potencijala za izazivanje šireg regionalnog sukoba.

„Osim, eventualno, u slučaju ozbiljnijeg narušavanja ravnoteže i nekontrolisane konflagracije u vezi sa Kosovom ili u Makedoniji“, rekao je Tanasković.

On je dodao da upravo zato nikako ne bi bilo mudro prenebregavati ili potcjenjivati simptome kao što su provokativno otkrivanje spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, divljanje na sportskim borilištima i oko njih, kamenovanje đačkih autobusa sa beogradskim registracijama u Novom Pazaru, protest navodnih navijača zbog uvredljivog američkog filma o poslaniku Muhamedu i slično.

 

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: