fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Partizani su iz Hrvatske proterani

Aleksandar_Cotric_1-dd7afa03Povodom izjave premijera Milanovića da je tokom Drugog svetskog rata Hrvatska imala najveći udeo antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi

Aleksandar Čotrić*

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović uputio je pre nekoliko dana pismo prvom čoveku Uefe Mišelu Platiniju u kojem ga moli da fudbalska reprezentacija njegove zemlje ne bude diskvalifikovana sa narednog Evropskog prvenstva u fudbalu. Povod za obraćanje je iscrtavanje fašističkog simbola „svastike“ na terenu splitskog Poljuda na kvalifikacionom susretu odigranom 12. juna između Hrvatske i Italije.

Nadajući se da će evropska kuća fudbala poštedeti Hrvatsku suspenzije, Milanović poteže i za političkim argumentima, navodeći da je „Hrvatska tokom Drugog svetskog rata imala najveći udeo antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi“, kao i da je „građana Hrvatske bilo najviše u partizanskim jedinicama tokom rata“.

Predsednik hrvatske vlade dodaje da za „počinioce gnusnog čina u Splitu nema podrške niti razumevanja u hrvatskom društvu“. Incident u Splitu on nastoji da minimalizuje, svodeći ga na sukob dela navijača sa rukovodstvom Fudbalskog saveza Hrvatske, dodajući da to „nikako nije podrška fašističkoj ili nacističkoj ideologiji“.

Ne sporeći antinacistički i antiustaški stav premijera Zorana Milanovića, moramo da dovedemo u pitanje iznete tvrdnje da među hrvatskim navijačima nema podrške fašističkoj ideologiji, kao i o hrvatskom masovnom učešću u antifašističkoj borbi i, tobože, plebiscitarnom antifašističkom opredeljenju hrvatskog društva.

Ako pođemo od fudbala, setićemo se da je u novembru 2013, posle utakmice protiv Islanda, gotovo ceo maksimirski stadion u Zagrebu otpozdravljao Josipu Šimuniću na njegov ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Najveći deo hrvatske javnosti stao je uz Šimunića, opravdavajući njegov postupak i tražeći da mu se dozvoli igranje na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu. Navijači hrvatske fudbalske reprezentacije su avgusta 2006. telima formirali zloglasni kukasti krst na tribinama stadiona u Livornu na utakmici Italije i Hrvatske.

Svastika na poljudskom stadionu

Avgusta 2007. na sarajevskom Koševu sastali su se nacionalni timovi BiH i Hrvatske, a navijači „vatrenih“ ponovo su demonstrirali svoje opredeljenje stojeći na tribinama u obliku latiničnog slova „U“ – simbola ustaškog pokreta i nacističke Nezavisne države Hrvatske. I na meču između Hrvatske i Gruzije juna 2011. navijači domaćih su isticali kukasti krst, telima formirali „U“, a za vreme intoniranja hrvatske himne pozdravljali su nacističkim pozdravom podignutom rukom. U švajcarskom gradu Sankt Galenu, u martu prošle godine, na dvoboju domaćina i gostiju, huligani koji se zovu navijačima hrvatske reprezentacije, zapalili su zastavu Srbije i uzvikivali: „’Ajmo ustaše“. Nikada hrvatsko društvo nije snažno i nedvosmisleno osudilo ovakve postupke.

A ovo je, nažalost, samo delić nepočinstava u kontinuitetu koja vređaju Srbe i više od milion srpskih žrtava u Drugom svetskom ratu. Najviše Srba u tom ratu ubile su ustaše na teritoriji NDH. Ova tvorevina je 14. decembra 1941. objavila rat SAD i Velikoj Britaniji, a njeni vojnici stigli su do Staljingrada, boreći se na strani Vermahta protiv Sovjetskog Saveza.

Tvrdnje premijera Milanovića o najvećem udelu antifašističkih snaga među stanovništvom u Evropi i građanima Hrvatske kojih je najviše bilo u partizanskim jedinicama tačne su, ali samo ako se odnose na srpsko stanovništvo u današnjim granicama ove države. U partizanskim jedinicama formiranim na tlu Hrvatske bilo je više od 90 odsto Srba. Nažalost, oni i njihovi potomci u najvećem broju prognani su od hrvatskih vlasti posle 1991. godine. A Hrvati koji su se borili u redovima ustaša i domobrana, na strani nemačkog i italijanskog okupatora, protiv partizana, nagrađeni su tako što od 1993. godine dobijaju penzije, za koje se iz budžeta svake godine izdvaja oko pedeset miliona evra. Vladajuća koalicija, koju već tri godi ne predvodi Zoran Milanović, penzije za naciste nije ukinula. Oglušili su se hrvatska vlada i parlament o apel Efraima Zurofa koji je u ime centra „Simon Vizental“ pisao Milanoviću: „Pozivamo vas da preduzmete odgovarajuće mere i promenite politiku isplaćivanja penzija ustašama što je pre moguće, te poštedite Hrvatsku sramote zbog nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniocima zločina tokom Drugog svetskog rata.“

Nadamo se da će Uefa, bez obzira na želje Zagreba, ceniti sve činjenice i doneti odgovarajuću odluku. Ne zato da se onemogući takmičenje hrvatskih sportista, već da vlasti i javnost u susednoj zemlji uvide da mržnja, šovinizam, ustaštvo, nacizam i fašizam nemaju pravo na postojanje u današnjoj Evropi izgrađenoj upravo na temeljima antifašizma.

*Poslanik u Skupštini Srbije, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Poljudska svastika kao uvertira za partijanje pod slovom U …

USTAŠKI GRAFITI NA PAROHIJSKOM DOMU U VINKOVCIMA …

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

Foto-svedočanstva odgoja u nacističkom duhu! – Jadovno 1941.

UVREDLjIVI GRAFITI PROTIV SRBA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: