Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Paroh gubinski Željko Đurica: Besjeda povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima

Djurica

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Draga braćo i sestre, danas služimo svetu Liturgiju u ovoj svetoj crkvi koju su naši preci posvetili prazniku Pokrova Presvete Bogorodice.
Proslavljajući ovaj praznik sjećamo se događaja kada je 911. godine bila služba u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu: Među mnoštvom naroda, stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom. U toku službe on je vidio, iznad naroda, Presvetu Bogorodicu okruženu apostolima i svetiteljima, sa omoforom na rukama; kao da tom odjećom pokriva sav narod u crkvi. Ukazao je rukom svom učeniku na ovo viđenje i upitao ga: „vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet?” A učenik je odgovorio: „vidim, oče, i užasavam se!”
Crkva je odredila da proslavljajući Presvetu Bogorodicu i ovaj praznik, sjećamo se događaja koji treba da nas podsjeti da je Presveta Bogorodica naša pokroviteljica i zaštitnica pred Bogom; kako u ono vreme u Carigradu tako i danas ovdje nad nama.

Boja Radeta - Bačena od strane ustaša u jamu Ravni Dolac i preživjela

Boja Radeta – Bačena od strane ustaša u jamu Ravni Dolac i preživjela

Svaki put kad služim svetu Liturgiju u ovoj crkvi, ja zamišljam Presvetu Bogorodicu kako je raširila ruke iznad nas i zakrilila nas svojim plaštom. Ali, pored apostola i svetitelja zamišljam je okruženu mučenicima ove parohije, koji stradaše u jami Ravni Dolac i u ostalim jamama i stratištima.

Livanjske velikomučenice

Livanjske velikomučenice

Zato se mi danas sjećamo pored praznika Pokrova i svih naših novomučenika. Sjećamo ih se sa tugom ali sa verom. Sa verom da oni danas služe liturgiju sa nama; da se moleći za njih i oni mole za nas pred Gospodom, da istrajemo do kraja; do kraja našeg veka, do kraja ovog svjeta; do Drugog i slavnog dolaska Hristovog.
Gospod Isus Hristo boraveći ovde na zemlji, pripremio nas je preko svojih svetih apostola i učenika na nevolje u ovom svetu. Rekao je: “U svijetu ćete imati žalost”; ali je dodao: “Ne boj te se, ja sam pobijedio svijet”. (Jn.16,33). Zato draga braćo i sestre treba da verujemo Gospodu, da su ove njegove reči istinite. Samo onaj ko je imao čvrstu veru mogao je da i svoj život položi za Gospoda. A takvi su bili i naši mučenici koji stradaše u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima. Zahvaljujući Budi Simonoviću, mi imamo svedočanstvo, gdje se govori da su naši mučenici dok su bacani u jame, pjevali duhovne pjesme i proslavljali Boga. To su mogli samo oni koji su imali čvrstu vjeru u vaskrslog Gospoda, koji su vjerovali da je smrt samo prelazak iz ovog života u život večni.
Na žalost, danas je veoma malo takvih. Danas imamo više onih koji se stide svoje vere, i koji prodaju vjeru za večeru.
Na nama je, draga braćo i sestre da se molimo i za njih. I da im svojim primjerom i životom ukažemo na put koji vodi ka Gospodu. Mi treba da koristeći se svakim dobrom, utičemo na njih, a da ne dozvolimo da oni utiču na nas.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Donjim Rujanima

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Donjim Rujanima

Neka Gospod bude na pomoći, da istrajemo. Neka Gospod našu tugu i nevolju okrene na duhovnu i liturgijsku radost. Ne samo gore na nebu, nego ovdje i danas. Jer Carstvo Božije je i ovdje na svetoj Liturgiji i u nama.
Znajući da se Carstvo Božije, smirenjem, trpljenjem i mukom zadobija i da ga samo uporni osvajaju, hvala Ti, Gospode Bože naš, na svemu što je bilo i što će biti. I slava ti Gospode Bože naš, i sada i sve vjekove.

Amin.

protojerej-stavrofor Željko Đurica

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA BAČENIM U JAMU RAVNI DOLAC

Dan kada su me bacili u jamu

70 GODINA OD STRADANjA SRBA

Genocid nad Srbima u NDH (1941.-1945.)

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: