Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PARASTOS ŽRTVAMA USTAŠKOG KOMPLEKSA LOGORA JADOVNO I POSETA VOJNIČKOM GROBLjU NA SOKOLCU

Datum objave: četvrtak, 14 jula, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
JADOVNO, spomen ploča - JADOVNO, spomen ploča
Jadovno – spomen ploča

Dok je veći broj članova Srpskog društva Zadužbina krenuo put Kosmeta i isporučio 10. donaciju našoj napaćenoj braći, petorica naših članova prisustvovalo je u nedelju, 26. juna 2011, parastosu žrtvama kompleksa logora Jadovno i obeležavanju dana sećanja na Jadovno.

Prisutnima se povodom 70 godina od stradanja kod Šaranove Jame pored ostalih obratio predsednik udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić koji je naglasio da je u Hrvatskoj i dalje na delu prikrivanje zločina počinjenih 1941. godine i da se na njenoj teritoriji nalaze mesta zločina te da je kao takva odgovorna što su žrtve i dalje neekshumirane, neidentifikovane i nesahranjene.

Na području Spomeničkog mesta logora Slana na ostrvu Pagu na kojem su italijanski vojnici septembra 1941. ekshumirali, spalili i u kamenjar sahranili pepeo 793 tela žrtava, među njima tela 293 žene i 91 deteta od 5 do 14 godina starosti, turisti uživaju u suncu i moru, ne znajući šta se na tom mestu dogodilo. Ona jedina Spomen ploča, koja je svedočila o mučeničkoj smrt ne manje od 8.020 žrtava pobijenih na i oko rta Slana, nestala je dva dana nakon što je prošle godine obnovljena. Ne samo da počinioci nisu pronađeni, ne samo da ploča nije obnovljena, nego odlazak na Slanu nije uvršten u ovogodišnji program.

Uproteklom ratu porušeno je ovde i ono malo spomenika podignutih do 1991. godine.

Parastos žrtvama ustaškog kompleksa logora Jadovno

Danas, na čitavom području nekadašnjeg kompleksa ustaških logora Gospić 1941. osim Spomen ploče kod Šaranove jame, obnovljene prošle godine i ovog obnovljenog spomenika otkrivenog danas, nema nikakvog drugog spomena da se tu ljeta ’41. dogodio stravičan zločin.

Sve dok je odnos države Hrvatske ovakav, kao što je u današnje vreme, nema mesta govoru o međusobnom poverenju, a posebno ne o razvijanju prijateljskih odnosa.

Nakon Parastosa žrtvama Jadovna trojica naših članova nastavili su pokloničko putovanje po našim Svetim manastirima da bi u četvrtak, 7. jula 2011. posetili vojničko groblje iz poslednjeg Otadžbinskog rata na Sokolcu gde su položili cveće i zapalili sveće palim borcima sa šireg područja Sarajevsko – Romanijske regije. Groblje je nazvano “Mali Zejtinlik” po uzoru na solunsko groblje iz 1. svetskog rata, a na njemu je većni mir našlo oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Mali Zejtinlik

Većna im slava i hvala!

 Srpsko društvo Zadužbina +

 Izvor: SRPSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top