Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PARASTOS ZA SRPSKE ŽRTVE U HRVATSKOJ

sveti marko.jpg

BEOGRAD, 21. JUNA /SRNA/ – U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos povodom 20 godina od stradanja Srba na Miljevačkom platou u Hrvatskoj.

Zločin se dogodio 21. juna 1992. godine kada su hrvatske snage mučki napale zonu pod zaštitom UN i zarobile 40 pripadnika srpske teritorijalne odbrane, dok su pred očima pripadnika UNPROFOR-a masakrirana 23 zarobljenika.

Ovo je bio prvi napad hrvatskih oružanih snaga na teritoriju Republike Srpske Krajine. Zločin na Miljevačkom platou kamerom su snimali počinioci, a video-kaseta je iznajmljivana po video-klubovima širom Evrope.

Uprkos obilju validnih dokaza dostavljenim svim relevantnim međunarodnim i hrvatskim organizacijama i institucijama za zločin na Miljevačkom platou još niko nije optužen.

Prema svjedočenju preživjelih, neki zarobljenici su „vješani o vojnički pojas, neki preklani, a neki likvidirani metkom u potiljak“, Hrvatski vojnici su potom srpske žrtve bacili u krašku jamu duboku oko 10 metara izvan sela Drinovci, a kasnije su je napunili smećem, podaci su Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Dva mjeseca poslije borbi, u avgustu 1992. godine, UNPROFOR je nadgledao ekshumaciju tijela srpskih teritorijalaca, koja su bila u visokom stepenu raspadanja, a pojedini dijelovi su nedostajali. Identifikacija je potrajala dva mjeseca, ali i pored najsavršenijih metoda, 12 tijela do danas nije identifikovano.

Nakon tortura u zatvorima „Kuline“ u Šibeniku, „Lora“ u Splitu i „Kerestinac“ u Zagrebu, 17 preživjelih zarobljenika je razmijenjeno u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: