fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Парастос жртвама усташког злочина

У цркви Успења Пресвете Богородице у Малом Паланчишту код Приjедора данас jе служена Света литургиjа и парастос за Србе овог краjа коjе су приjе 72 године убиле усташе.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/palanciste.jpg
Јереj Владислав Вучановић рекао jе да jе на оваj начин обиљежена 72 године од покоља у селима Велико и Мало Паланчиште и околини гдjе су усташе за само jедну ноћ звjерски убиле 464 мjештанина.

„Оваj злочин jе изузетно монструозан и jедан од наjвећих у Другом свjетском рату и, нажалост, неоправдано предат забораву, имаjући у виду да jе међу убиjеним било 226 дjеце – од новорођенчета до 17 година старости“, каже Вучановић.

Он jе додао да су се овдjе окупиле породице и поштоваоци пострадалог народа и сви људи добре воље да своjим присуством допринесу да се трагични догађаjи никад не забораве.Вучановић jе истакао да jе, с циљем очувања сjећања на недужно страдале становнике Великог и Малог Паланчишта, приjе три године основано Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата од 1941. до 1945. Велико Паланчиште.

„За ове три године установили смо црквено, молитвено сjећање на те жртве коjе ће се одржавати у првоj недjељу по Срђевдану. Наше удружење jе регистровано и ради се документарни филм о усташком злочину 1942. године овдjе у Паланчишту“, казао jе Вучановић.

Он jе потврдио да jе Удружење приjе двадесетак дана на пет локациjа, гдjе су се злочини и догодили – Бунарине, Језерине, Тук-Млинчић, Биjела њива и Вучковића главица, поставили пет храстових крстова као сjећање на таj трагичан догађаj и коjи ће идуће године бити освештани.

„Од Његове светости партиjарха српског Иринеjа добили смо 50 гранитних плоча на коjим ће бити исписана сва имена жртава. Поличе ће бити постављене у овом храму у Малом Паланчишту коjи jе, након тог усташког пиревања запаљен, а обновљен jе тек 2004. године“, рекао jе Вучановић.

Он jе истакао да jе Удружење основано у намjери да поведе бригу о цивилним жртвама као што се води о воjним.Сjећање на усташке злочине у Паланчишту приjедорски СУБНОР организовао jе протекле недjеље.

Извор: BN TV

 

Везане виjести:

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год …

ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА …

Свети Вукашин – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: