fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA MILjEVAČKOM PLATOU

Parastos stradalim Srbima na Miljevačkom platou

Parastos stradalim Srbima na Miljevačkom platou


U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 40 Srba koje su pripadnici hrvatske vojske i policije ubili na današnji dan prije 23 godine na Miljevačkom platou, teritoriji koja nalazila pod zaštitom UNPROFOR-a.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac podsjeća da se zločin praktično odigrao pred očima svijeta i da je Savjet bezbjednosti UN donio rezoluciju kojom ga je osudio.

Štrbac kaže da je hrvatsko pravosuđe prošle godine izreklo samo dvije presude koje još nisu pravosnažne za niskorangirane pripadnike Hrvatske vojske, dok se komandant jedinica koje su izvele tu akciju Ivan Bačić ovih dana glasno po hrvatskim medijima hvali kako je to učinio na svoju ruku.

„Bačić priča o tome da je akcija bila uspješna, iako je nakon nje bio smijenjen jer je tada ocijenjeno da je napravljena šteta Hrvatskoj jer je i Savjet bezbjednosti UN osudio ubistvo Srba“, naveo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, uprkos svemu, u Hrvatskoj nikom ne pada na pamet da Bačića procesuira, a, na drugoj strani, Srbe i pripadnike JNA procesuiraju za bilo šta.

Kao posebno tragično on je naveo da se u Hrvatskoj dupli aršini primjenjuju i na žrtve i da srpska strana nikako ne može da dođe do tijela 12 žrtava Miljevačkog platoa, koje su kao N.N. lica sahranjene na groblju u Kninu.

„Koliko puta smo još od Haškog tribunala tražili da ih ekshumiraju za svoje potrebe. Oni su rekli da nemaju para i da se obratimo Hrvatima. Obraćali smo se Hrvatima i tokom ovog posljednjeg sastanka u junu. Odgovor je uvijek – kada dođu na red. A kada će doći na red, to se ne zna“, kaže Štrbac.

On naglašava da je propuštena velika šansa da se prije ulaska u EU Hrvatska prisili da procesuira zločince i riješi pitanje nestalih i dodaje da vjeruje da je pravda za žrtve Miljevačkog platoa i za ostale srpske žrtve u Hrvatskoj, ipak, dostižna jer ratni zločin ne zastarijeva.

„Postoji i nebeska pravda, ako ne bude zadovoljena ova zemaljska. Na nama Srbima je da dokumentujemo svaku žrtvu. Grijeh je zaboraviti bilo koju žrtvu. Treba da dokumentujemo krivce, pa, ako ne bude zemaljske, biće nebeske pravde“, poručio je Štrbac.

U napadu hrvatske vojske i policije na Miljevački plato 21. juna 1992. godine zarobljeno je, a zatim i mučki ubijeno 40 Srba. Njihova izmasakrirana i unakažena tijela bačena su u jamu bezdanicu u blizini zaseoka Bačić.

Identitet 28 osoba utvrđen je nakon ekshumacije koja je uslijedila dva mjeseca poslije zločina, dok identitet 12 ubijenih nije moguće utvrditi ni danas, jer Hrvatska opstruiše ekshumaciju sa kninskog groblja gdje su sahranjeni.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA MILjEVAČKOM PLATOU …
DEVETNAEST GODINA OD NAPADA NA MILjEVAČKI PLATO …
MASLENICA – Hrvatska slavi datume stradanja Srba – Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: