Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Paralovo – strah, batine i poniženje

Život u selu sveo se na kuću i dvorište koje čuvaju šarplaninci. Niko od starijih mještana gotovo da ne izlazi niti idu u posjete…

Kosovo
Kosovo

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Beznađe i strah, ne toliko od smrti, koliko od batina, okovali su Srbe iz sela Paralova u opštini Novo Brdo, udaljenom nekoliko kilometara od glavnog puta koji Gračanicu povezuje sa Gnjilanom.

U selu je od 1.000 stanovnika, koliko ih je živjelo do 1999. godine, ostalo 150 mještana nastanjenih u pedesetak kuća u mahalama udaljenim po pet-šest kilometara.

Strah i beznađe dodatno unosi kosovska policija, koja sarađuje sa Albancima nasilnicima, pa oni po odlasku patrole nastavljaju da terorišu preostale mještane, mahom starije ljude.

Slučaj Petre Stojković (74) potvrda je bezvlašća i samovolje Albanaca, pošto ova starica, iako je pretučena, mora da plati kaznu od 50 evra ili da ode u trodnevni zatvor jer je, istjerujući ovce iz vrta u kojem je zasadila korijen paprike, „narušila javni red i mir“.

Prije dvije godine, kaže ona Srni, bivši prijatelj njenog supruga – Albanac iz susjednog zaseoka čije ime iz straha ne smije da pomene, pustio je stado ovaca i krava u njeno dvorište i vrt površine desetak metara kvadratnih.

Uzela je štap bez kojeg ne može ni da se kreće i pokušala da istjera stoku. U tom trenutku nasilnik, vršnjak njenih sinova, pritrčao je i debelim štapom udario je po nogama. Zatim joj je zaprijetio da će je zaklati i da će joj obje noge polomiti.

U vrtu je kasnije našao sin Dragan, zaposlen kao medicinski tehničar u lokalnoj srpskoj ambulanti.

„Policija me strpala u automobil i odvezla do lekara u Gnjilane. Konstatovali su da sam zadobila teške telesne povrede.

Pokrenuli su istragu i podneli krivičnu prijavu protiv nasilnika“, kaže baka Petra i priznaje da to što joj se desilo nije ništa u poređenju sa naredbom da mora u zatvor.

Početkom ove godine sudija za prekršaje iz Gnjilana, umjesto da izrekne presudu nasilniku, kaznio je ovu staricu sa 50 evra ili trodnevnim zatvorom.

Ona kaže da neće platiti kaznu i da će prije ići u zatvor jer nije nikog napala, već je branila sopstveni prag. Sina Dragana zaklela je da ni u kom slučaju ne plaća namet nasilnicima.

Dragan kaže da njegova porodica posjeduje skoro 20 hektara njiva, livada i šuma.

„Život u selu sveo se na kuću i dvorište koje čuvaju šarplaninci. Niko od starijih mještana gotovo da ne izlazi, niti ide u posjete“, kaže Dragan.

Strah sprečava i odlazak do lokalne ambulante udaljene dva do tri kilometra jer ih nasilnici presreću, puštaju pse i prijete klanjem.

Pored ambulante nalazi se i mjesna osmogodišnja škola koju pohađa devetoro srpske djece. Do škole i nazad prevoze ih roditelji i ne puštaju ih ni za trenutak same ni u kućnom, ni u školskom dvorištu.

Nastavnik Stojadin Pavić kaže da je Paralovo zaboravljeno srpsko selo koje odumire i u kojem se za neku godinu dimnjaci neće dimiti.

„Za propast našeg sela nisu krivi samo Albanci, već i naši funkcioneri, kako u srpskim, tako i u albanskim institucijama.

Albanci otimanjem srpske zemlje i progonom Srba stiču imovinu o kojoj su sanjali, dok Srbi sedenjem na stolicama države Srbije i navodne `države` Kosovo ostvaruju dupla primanja i enormno visoke plate“, kaže Pavić.

Kao dokaz totalne nebrige, on navodi da Paralovo od 1999. godine nije posjetio nijedan srpski zvaničnik.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Pljačkom proteruju Srbe

Selo koje obilaze samo ubice i mešetari

Vučitrn: Bombom na prodavnicu u kojoj se okupljaju Srbi

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: