Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Paralovo – strah, batine i poniženje

Datum objave: četvrtak, 3 decembra, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Život u selu sveo se na kuću i dvorište koje čuvaju šarplaninci. Niko od starijih mještana gotovo da ne izlazi niti idu u posjete…

Kosovo
Kosovo

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Beznađe i strah, ne toliko od smrti, koliko od batina, okovali su Srbe iz sela Paralova u opštini Novo Brdo, udaljenom nekoliko kilometara od glavnog puta koji Gračanicu povezuje sa Gnjilanom.

U selu je od 1.000 stanovnika, koliko ih je živjelo do 1999. godine, ostalo 150 mještana nastanjenih u pedesetak kuća u mahalama udaljenim po pet-šest kilometara.

Strah i beznađe dodatno unosi kosovska policija, koja sarađuje sa Albancima nasilnicima, pa oni po odlasku patrole nastavljaju da terorišu preostale mještane, mahom starije ljude.

Slučaj Petre Stojković (74) potvrda je bezvlašća i samovolje Albanaca, pošto ova starica, iako je pretučena, mora da plati kaznu od 50 evra ili da ode u trodnevni zatvor jer je, istjerujući ovce iz vrta u kojem je zasadila korijen paprike, “narušila javni red i mir”.

Prije dvije godine, kaže ona Srni, bivši prijatelj njenog supruga – Albanac iz susjednog zaseoka čije ime iz straha ne smije da pomene, pustio je stado ovaca i krava u njeno dvorište i vrt površine desetak metara kvadratnih.

Uzela je štap bez kojeg ne može ni da se kreće i pokušala da istjera stoku. U tom trenutku nasilnik, vršnjak njenih sinova, pritrčao je i debelim štapom udario je po nogama. Zatim joj je zaprijetio da će je zaklati i da će joj obje noge polomiti.

U vrtu je kasnije našao sin Dragan, zaposlen kao medicinski tehničar u lokalnoj srpskoj ambulanti.

“Policija me strpala u automobil i odvezla do lekara u Gnjilane. Konstatovali su da sam zadobila teške telesne povrede.

Pokrenuli su istragu i podneli krivičnu prijavu protiv nasilnika”, kaže baka Petra i priznaje da to što joj se desilo nije ništa u poređenju sa naredbom da mora u zatvor.

Početkom ove godine sudija za prekršaje iz Gnjilana, umjesto da izrekne presudu nasilniku, kaznio je ovu staricu sa 50 evra ili trodnevnim zatvorom.

Ona kaže da neće platiti kaznu i da će prije ići u zatvor jer nije nikog napala, već je branila sopstveni prag. Sina Dragana zaklela je da ni u kom slučaju ne plaća namet nasilnicima.

Dragan kaže da njegova porodica posjeduje skoro 20 hektara njiva, livada i šuma.

“Život u selu sveo se na kuću i dvorište koje čuvaju šarplaninci. Niko od starijih mještana gotovo da ne izlazi, niti ide u posjete”, kaže Dragan.

Strah sprečava i odlazak do lokalne ambulante udaljene dva do tri kilometra jer ih nasilnici presreću, puštaju pse i prijete klanjem.

Pored ambulante nalazi se i mjesna osmogodišnja škola koju pohađa devetoro srpske djece. Do škole i nazad prevoze ih roditelji i ne puštaju ih ni za trenutak same ni u kućnom, ni u školskom dvorištu.

Nastavnik Stojadin Pavić kaže da je Paralovo zaboravljeno srpsko selo koje odumire i u kojem se za neku godinu dimnjaci neće dimiti.

“Za propast našeg sela nisu krivi samo Albanci, već i naši funkcioneri, kako u srpskim, tako i u albanskim institucijama.

Albanci otimanjem srpske zemlje i progonom Srba stiču imovinu o kojoj su sanjali, dok Srbi sedenjem na stolicama države Srbije i navodne `države` Kosovo ostvaruju dupla primanja i enormno visoke plate”, kaže Pavić.

Kao dokaz totalne nebrige, on navodi da Paralovo od 1999. godine nije posjetio nijedan srpski zvaničnik.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Pljačkom proteruju Srbe

Selo koje obilaze samo ubice i mešetari

Vučitrn: Bombom na prodavnicu u kojoj se okupljaju Srbi

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top