Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parada u sećanje na otpor agresoru

Defileom vojske i policije u Nišu, 24. marta, biće obeleženo 20 godina od početka NATO bombardovanja. Vučić: Srbija nije zaslužila razaranje, niti je za njega odgovorna. Moleban stradalima služiće patrijarh

Kadeti na paradi "Korak pobednika"
Kadeti na paradi „Korak pobednika“

Centralni događaj obeležavanja dve decenije od NATO bombadovanja SR Jugoslavije biće parada ulicama Niša, u kojoj će učestvovati vojni i policijski ešeloni. U defileu će učestvovati vrh jedinica i tehnike Vojske Srbije. Građani će u nedelju, 24. marta, moći da vide 1.500 specijalca opremljenih najsavremenijom opremom, 150 borbenih sistema, nalete najmanje osam „migova 29“, kao i ratne zastave jednica VJ iz rata 1999. godine.

Sastavni deo programa obeležavanja biće moleban stradalima u bombardovanju, koji će služiti patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom. Sve ovo pratiće i niz drugih manifestacija – svečanih akademija, naučnih skupova, izložbi i koncerata – koje će istim povodom biti organizovane u Beogradu i gotovo svim gradovima Srbije.

Da će država dostojno obeležiti dve decenije od rata, potvrdio je u utorak predsednik Aleksandar Vučić. On je naglasio da je reč o sećanju na klasičnu agresiju na jednu suverenu zemlju, koja nije vođena samo iz vazduha, već svim raspoloživim sredstvima.

– I danas sam uveren da Srbija to nije zaslužila, niti je bila odgovorna za ono što se dogodilo. Žrtve su bile zastrašujuće – od male Milice, male Sanje, do mnogih policajaca i vojnika koji su samo štitili zakon – rekao je predsednik, koji će se 24. marta u Nišu obratiti građanima.

Parada u Nišu, prema Vučićevim rečima, biće i prilika da građani vide razliku između vojne opreme, sredstava i naoružanja kojima je naša zemlja tada raspolagala i onoga što poseduje danas:

– Srbija ozbiljno jača svoju bezbednost, i to će biti temelj daljeg snaženja naše države. Ona mora da se ubrza kroz povećanje plata, izgradnju stanova za pripadnike vojske i policije, za šta nam je potrebna uspešna ekonomija.

Ulicama Niša, u čast otpora neuporedivo jačem agresoru, kako najavljuje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, prodefilovaće niz najspremnijih i najbolje opremljenih jedinica oružanih snaga.

– Uz ešelone vojske i policije i motorizovane ešelone, biće prikazana aktuelna borbena sredstva, kao i vazduhoplovi, kadeti i još mnogo toga. Sve to će biti predstavljeno s ciljem da građanima poručimo da su vojska i policija spremne, osposobljene i motivisane za izvršenje svih zadataka koje se pred njih postave – poručuje general Mojsilović.

GRAD SIMBOL STRADANjA

Kao mesto centralnog obeležavanja dve decenije od NATO bombardovanja izabran je Niš, zbog duboke simbolike razaranja i otpora. Ovaj grad je teško postradao u naletima NATO avijacije tokom 78 dana bombardovanja, tokom kojih je na njega izručeno 36 tovara podmuklih kasetnih bombi. Kao izuzetno tragičan dan zapamćen je 7. maj 1999. godine, kada je od ovih projektila život izgubilo 15 civila, a više od 20 građana teže i lakše povređeno.

Autor: R. DRAGOVIĆ

Izvir: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: