Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Papa Vojtila

Kip_pape_Vojtile_II_ispred_sarajevske_katedrale-4705b01eRepublika Jugoslavija je ipak bila respektabilna i ozbiljna država, šta god ko o njoj sada poslije svega mislio. Zato neke sudske procese koje je vodila treba uvažavati, jer nisu vođeni iz pukog politikanstva i to pripisivati nekakvoj komunističkoj ideologiji.

 

Osuđivanje rimokatoličkog nadbiskupa Alojzija Stepinca 1946. godine od strane Republike Jugoslavije za saradnju sa ustašama tj. regularnom vojskom ND Hrvatske, države koja je odgovorna za genocid i etničko čišćenje prvenstveno Srba, pa tek u drugom planu Jevreja zbog obaveza koje je nosilo savezništvo sa nacističkom Njemačkom. Jevreji i Cigani su bili samo pokriće da bi se zamaglila prava nakana ND Hrvatske, utamanjivanje ili hrvatizacija Srba. ND Hrvatska je čak i prije same Njemačke osnovala koncentracione logore prvenstveno za Srbe, iako je Njemačka postala poznatija u svijetu po tome, tako da se u svijetu, pored Aušvica, Dahaua itd. malo zna za Jasenovac, Jadovno i jedini dječiji logor na svijetu ikada – Jastrebarsko. Kako su u sastavu tadašnje ND Hrvatske bile i dijelovi teritorije sadašnje Bosne, Hercegovine, pa čak i Srbije, regularnom vojskom Hrvatske – ustašama su pored Hrvata bili obuhvaćeni i muhamedanci tj. sadašnji Bošnjaci, kao i mnogi drugi rimokatolici koje je Austro-Ugarska monarhija naselila – Česi, Slovaci, Poljaci, Švabe i sl.

 

Idejnu podlogu za genocid nad Srbima, kao i pružanje oprosta za učinjena zlodjela i čišćenje nečiste savjesti vojnika ND Hrvatske koji su direktno učestvovali u zločinima, je pružala rimokatolička crkva putem svojih vjerskih službenika. Najaktivniju ulogu u tome je imao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Dakle, za Srbe koban i do kraja negativan lik. Republika Jugoslavija ga je za ta djela koja je činio protiv Srba, osudila na zatvor i kućni pritvor. Da nije bio pripadnik Vatikanske svite, vjerovatno bi kazna bila drastičnija. I dan danas osuda jednog vatikanskog vjerskog poglavara, a da nije pedofilija u pitanju, u nekoj državi ima težinu, makar to bila i Jugoslavija.

 

Čovjeka sa ovakvom prošlošću i dokazane krivice za organizovanje, podstrekavanje genocida i etničkog čišćenja prvenstveno zapadnodrinskih Srba, papa iz Poljske – Vojtila, službenog naziva Ivan Pavle II, je proglasio svecem. Šta je papa u čovjeku takve prošlosti i karaktera vidio sveto? U stvari mnogo tačnije bi bilo ako se adresira pitanje cijelom Vatikanu, jer papa rijetko kada ima suprotno mišljenje od cijelog Vatikana.

 

Naravno da je rimokatolicima neko zaslužan ko je preveo najmanje 250.000 Srba u vatikansku vjeru i uvećao broj onih koji pune budžet Vatikanu, ali nama Srbima očigledno nije dobar onaj koji je pri tome organizovao genocid i etničko čišćenje. Bilo je mnogo ljudskijih metoda za pridobijanje vjernika, a za kojima Vatikan nikada ne poseže kada su Srbi u pitanju, nego samo za ovim kobnim.

 

Zato se postavlja pitanje šta se željelo sa postavljanjem kipa pape Vojtile u Sarajevu ispred katedrale?

 

Iz ovoga su grada u drugom svj. ratu odvođeni Srbi u Jasenovac Jadovno ili su završavali u nebojenim hercegovačkim jamama ili ko zna kojim stratištima. Pri tome su pored Hrvata kojih inače nikada i nije bio značajan broj u BiH do dolaska Austrije, aktivnu ulogu u BiH imali i mnogi muhamedanci čiji se potomci danas izjašnjavaju kao Bošnjaci. Sarajevo je imalo 1991. godine po popisu koje su sprovele jugoslavenske vlasti ukupno 525,982 stanovnika od čega 157,526 Srba (30%) i  56,048 Jugoslavena (11%). (Jugoslaveni su mahom Srbi koji su za bračnog saputnika uzeli nekoga iz reda nesrba. Nisam još čuo da se neki Hrvat ili tadašnji Musliman izjašnjavao kao Jugoslaven). Dakle sa skoro 41% stanovnika u Sarajevu su Srbi spali na jednocifarni postotak nepoznate vrijednosti pošto su rezultati popisa stanovništva i dalje tajna.

 

Da li je zato postavljen kip pape u centru grada Sarajeva, da bude podsjetnik i graničnik dokle se stiglo sa vatikanskim napredovanjem prema Drini tobože nekakvoj granici carstava koju su oni izmislili i zacrtali? I kao opomena Srbima bili oni pravoslavni, komunisti, agnostici ili ateisti, da nisu poželjni u sredinama sa kipovima papa koji veličaju i nagrađuju utamanjivače Srba. Svega neljudskog što je urađeno Srbima, a poteklo je iz Vatikana, za sada je bar kip Vojtile svjestan, čega je bio svjestan živi Vojtila nije poznato, jer “okamenjeni” Vojtila gleda pred sebe u zemlju, od stida ne smije da digne pogled i pogleda ljudima u oči.

 

Piše: Duško Bošković

 

Vezane vijesti:

Pod tuđim krstom: Četnik već u vrtiću! (12) – Jadovno 1941.

Ubica srpske dece mučenik u Katoličkom kalendaru za 2012 …

Od Srba, koji su žrtve genocida, pokušava se … – Jadovno 1941.

Milorad Ekmečić: Kuda ide Srbija-Evropa nije … – Jadovno 1941.

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca …

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

Molitva na grobu blaženog Alojzija – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: