fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pandurević: Pohvala „Oluje“ umjesto osude

Aleksandra Pandurević
Aleksandra Pandurević

SARAJEVO, 2. MAJA – Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke /SDS/ Aleksandra Pandurević kritikuje stav predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca da je „Oluja“ bila opravdana akcija i naglašava da je Pupovac kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, nakon presude hrvatskim generalima, trebalo da zatraži zabranu proslave „Oluje“ i da uputi zahtjev da taj dan bude ustanovljen kao Dan sjećanja na žrtve novog hrvatskog zločina.

„Izjava Milorada Pupovca da je ‘Hrvatska imala legitimnu osnovu za Oluju’, te da poštuje one koji su u ovoj akciji učestvovali iz oslobodilačkih pobuda – najobičnije je ponavljanje stava hrvatska premijerke Jadranke Kosor koja je rekla da je ‘vojno-policijska akcija `Bljesak` izvedena 1. i 2. maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji, bila blistava i opravdana akcija oslobađanja dijela hrvatske teritorije i dobar uvod u akciju ‘Oluja`“ – ističe Pandurevićeva za SRNU.

Prema riječima Pupovca, navodi ona, „250 000 Srba protjeranih iz Hrvatske tamo su bili neki okupatori, a žene, djeca i starci ubijeni u ‘Oluji’ – legitimne vojne mete“.

„Sramota je da od nekog ko se naziva Srbinom i predstavnikom Srba u Hrvatskoj dođe ovakva ocjena najvećeg zločina počinjenog nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope i to državnog zločina koji je svoj epilog nedavno imao u Hagu“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je podsjetila da je u “Oluji“ stradalo više od 2 500 Srba od čega je polovina njih bila starija od 60 godina, a 534 žrtve su bile žene.

“Da je Pupovac zaista predstavnik Srba u Hrvatskoj, a ne jedne interesne grupe koja je zarad funkcija i fotelja spremna da glorifikuje ‘Oluju’, onda bi on – nakon haške presude Anti Gotovini, kojom je potvrđeno da je ta sramna akcija hrvatske vojske bila organizovan zločinački poduhvat – zatražio zabranu proslave dana ‘Oluje’ i zahtijevao da taj dan bude Dan sjećanja na žrtve novog hrvatskog zločina“, smatra Pandurevićeva, koja obavlja i dužnost poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njenim riječima, izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor i zvaničnog Zagreba nedvosmisleno govore da u Hrvatskoj nema političke volje za rješavanje pitanja povratka otete srpske imovine, a naročito da nema volje za stvaranje uslova za održivi povratak.

„‘Jasno je da Hrvatska neće da se suoči sa svojim zločinima, da su Srbi tamo nepožljeni, a tako će i ostati jer Srbi u Hrvatskoj nemaju svoje legitimne predstavnike“, konstatuje Pandurevićeva i zaključuje da “poruke koje dolaze iz Hrvatske treba da budu snažno upozorenje Srpskoj da drži otvorene oči“.

Ona upozorava da je apsurdno da Hrvati u BiH očekuju pomoć od Republike Srpske, a da su pri tome svjesni da je njihov današnji status posljedica Vašingtonskog sporazuma nakon kojeg su nagrađeni “Olujom“ i etničkim čišćenjem Srba iz Hrvatske.

Ako hoće da isprave svoje greške, onda prvo treba Srbima u Hrvatskoj da vrate imovinu i priznaju ih kao konstitutivan narod“, zaključila je Pandurevićeva.

Pupovac je juče za HTV izjavio da je „legalitet i legitimitet operacija „Bljesak“ i „Oluja“ proizlazio iz međunarodnih odluka s kraja 1994. godine da se Hrvatskoj dopusti izaći na vlastite granice, kao i iz prava ove zemlje da osigura povratak prognanih i prekine stanje ni rata ni mira, ljudi su odlazili iz straha zbog dotadašnjih iskustava ali i voljom beogradskog režima /Slobodana/ Miloševića“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: