fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„PALA“ I OPTUŽNICA PROTIV SAČIĆA?!

Zeljko_Sacic-ec704bdeDržavno tužilaštvo Hrvatske (DORH) povuklo je optužnicu protiv policijskog generala Željka Sačića zbog zločina nad Srbima, a razlog je, kao i u još nekim slučajevima, „proceduralne prirode“.

DORH potvrđuje da je povukao „manjkavu optužnicu“ za ratni zločin nakon „Oluje“ protiv tadašnjeg pomoćnika komandanta Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje.

Ralog su „propusti“ zbog kojih je DORH okrenuo postupak razrješenja zagrebačkog županijskog tužioca Željke Pokupec.

U saopštenju na službenoj internet stranici DORH-a stoji da je o namjeri podizanja optužnice zbog zločina protiv civila počinjenih 26. avgusta 1995. u selu Ramljani Županijsko tužilaštvo bilo dužno da izvijesti „krovno“ Državno tužilaštvo.

Kako je to učinjeno tek nakon podizanja optužnice, DORH nije imao priliku da ranije raspravlja o njenim „pravnim kvalitetima i činjeničnoj utemeljenosti“.

DORH pojašnjava da je na raspravama koje su vođene na dvije sjednice Kaznenog odjeljenja zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o „predmetu od posebnog državnog interesa u kome se pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja“.

Zaključeno je da optužnica i postupak prije njenog podizanja „trpe znatne nedostatke“, jer „tokom istrage nisu preduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret“.

Glavni državni tžilac Dinko Cvitan zbog toga je naložio povlačenje optužnice.

Optužnica protiv Sačića i Drlje podignuta je 12. januara, a povučena prije nego što je o njenoj osnovanosti raspravljalo sudsko optužno vijeće.

Sačić i Drljo bili su optuženi po komandnoj odgovornosti za događaje od 25. i 26. avgusta 1995. u selu Grubori, gdje je ubijeno šestoro staraca i zapaljene tri štale i kuća.

Drljo je već jednom bio suđen zbog ovog zločina, ali je lani nepravomoćno oslobođen optužbe.

Nedavno je „pala“ i presuda protiv Branimira Glavaša za zločine nad osječkim Srbima.

Prvi poznati slučaj „proceduralne greške“, odnosno „greške“ u istrazi koja je dovela do oslobađanja osoba okrivljenih za zločine nad Srbima u Hrvatskoj jeste slučaj zagrebačke porodice Zec.

Tri člana ove srpske porodice ubijeni su noći 7. decembra 1991. godine u Poljaničkoj ulici u Zagrebu, a ubistvo su počinili propadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Hrvatske, takozvani „merčepovci“, predvođeni Sinišom Rimcem.

Ubice nikada nisu odgovarale, uprkos tome što su priznali ubistvo nekoliko dana kasnije pred istražnim sudijom. Međutim, priznanje je proglašeno nevažećim, jer je uzeto bez prisustva advokata.

Siniša Rimac, koji je učestvovao u ovom zločinu, osuđen je 2005. godine na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Pakračkoj Poljani 1991. godine.

U januaru 2010. godine tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smanjio je kaznu Rimcu za godinu dana.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAKON „OLUJE“ – Jadovno 1941.

IDENTIFIKOVANA I POLUSLIJEPA STARICA OBJEŠENA U „OLUJI“

U ZAGREBU IDENTIFIKOVANO 20 SRBA UBIJENIH U „OLUJI“ I „BLjESKU“

FAŠISTIČKA DRŽAVA: Potpredsednik udruge specijalaca u Hrvatskoj javno pretio Srbima genocidom, država nije reagovala!

Optužnice

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: