fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПАКАО У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/dretelj_logor.jpg

На суђењу бившим припадницима ХОС-а за злочине у логору Дретељ код Чапљине, свjедок Тужилаштва БиХ Петар Голиjанин испричао jе да га jе оптужени Иван Зеленика лисицама везао за циjев у Воjноj амбуланти у Мостару.

Голиjанин jе рекао да jе 23. jула 1992. године доведен у Воjну амбуланту, гдjе га jе дочекала особа за коjу jе касниjе у Дретељу сазнао да се зове Иван Зеленика.

„Обjесио ме jе за водоводну циjев лисицама. Када сам почео запомагати, дошли су неки, и пошто нису могли скинути лисице, хтjели су ми сjећи руку“, присjетио се Голиjанин, преноси Бирн.

У Воjноj амбуланти, гдjе jе провео неколико дана, свjедок jе испричао како jе ударан, додаjући да мисли да га Зеленика ниjе тукао, већ његови стражари. Голиjанин jе рекао да jе из Воjне амбуланте одведен у Дретељ, гдjе jе такође малтретиран и тучен.

„Мени су на врх главе усjекли мjесец и звиjезду“, рекао jе Голиjанин, наводећи да jе у Дретељу било и жена коjе су мучиле затворенике. Неке од њих су сексуално злостављале мушкарце.

Он jе рекао и да мисли да jе Едиб Буљубашић учествовао у премлаћивању затвореника Боже Балабана. „Страшно сте тукли затворенике. Пребиjали сте, наjгори сте били у затвору“, рекао jе свjедок, обраћаjући се оптуженом Буљубашићу.

Заштићени свjедок „Г“, коjи jе, такође, свjедочио на овом суђењу, испричао jе да jе почетком августа 1992. одведен у Воjну амбуланту, гдjе га jе испитивао Иван Зеленика, коjем jе касниjе сазнао име, гдjе га jе приликом испитивања ошамарио, а наредни дан jе одведен у Дретељ, гдjе га jе претукао jедан младић.

„Почео ме jе ударати. Након неколико шамара гурнуо ми jе циjев од пиштоља у уста. Кад га jе извадио, пљунуо ми jе у уста“, рекао jе свjедок „Г“ и додао да jе у Дретељу више пута претучен.

Он jе рекао да jе чуо да jе управник Дретеља био Срећко Херцег. Свjедок „Г“ jе рекао да jе у Дретељу виђао и извjесну Марину, коjа jе малтретирала неке затворенике.

Оба свjедока су свjедочила путем видео-линка из Подгорице.

Пред краj суђења, оптужени Буљубашић jе почео вриjеђати тужиоца Ремзиjу Смаилагић и предсjедаваjућу Судског виjећа Ениду Хаџиомеровић.

Он jе рекао и да jе незадовољан односом предсjедаваjуће према њему. Потом jе Хаџиомеровићева оптуженог удаљила из суднице.

Зеленика jе оптужен за злочине почињене у Дретељу са некадашњим припадницима ХОС-а Срећком Херцегом, Едибом Буљубашићем, Иваном Медићем и Марином Грубишић-Феjзић.

Према оптужници, Зеленика jе бивши официр ХОС-а, Херцег командант Дретеља, Буљубашић замjеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Феjзић бивши стражари и сви су учествовали у мучењу и тjерању заробљеника на присилни рад, а од посљедица злостављања неколико лица jе преминуло.

Суђење ће бити настављено 4. jуна.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: