Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ozvaničeno žaljenje za NDH

Danijel Ivin
Danijel Ivin

Danijel Ivin, poznati hrvatski istoričar, u prošlom mandatu predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, poslao je još u maju mesecu ove godine otvoreno pismo sada već bivšem predsedniku Sabora Hrvatske Luki Bebiću u kome osuđuje pokroviteljstvo hrvatske države nad fašističkom komemoracijom na blajburškom polju. Bilo je to prvi put u poslednjih 20 godina da je neko u Hrvatskoj zatražio da Sabor povuče svoju podršku odavanju pošte propaloj ustaškoj državi.

Bebićev odgovor je, međutim, bio: “Hrvatska sebi ne može dozvoliti jednostrano tumačenje istorije”, tako da Ivina ne čudi što je sporno pokroviteljstvo ostalo i nakon raspuštanja Sabora.

Odgovor na primedbe poput vaših je kako treba komemorisati i one koji su ubijeni bez suđenja?
– Problem je u tome što su tamo decenijama u najvećem broju dolazile upravo ustaše.
Tako da je na tom mestu nastala nekakva ustaško-emigrantska tradicija bez obzira što tamo nije bilo likvidacija.
Bilo ih je, recimo, u Teznom i Kočevskom Rogu u Sloveniji, kao i na nekim drugim mestima. Ali, ne dolazi hrvatska zvanična delegacija na ta mesta, već odlazi da se pokloni upravo blajburškom ustaškom okupljalištu.

Kako gledate na odlazak predsednika države Ive Josipovića u Blajburg?
– Ocenjujem taj njegov potez kao nešto potpuno neprihvatljivo. Na moje pitanje zašto je išao da se pokloni na oltar ustaštva, odgovorio mi je kako smatra da je tamo bilo i nevinih žrtava i da je išao da se pokloni tim žrtvama. Čudi me taj njegov odgovor jer je na zagrebačkom Pravnom fakultetu bio profesor krivičnog prava. Nema dokaza o tome da je neko na tom području naredio masovna smaknuća. O tome nema verodostojnih podataka.

Znači li to da Josipović ne govori istinu?
– Tako je, nažalost. Na blajburškom polju bilo je zarobljeno ustaštvo, koje je pri povlačenju ubijalo civile po raznim zagorskim selima jer seljaci nisu hteli da beže s njima. Terali su žene i decu da im se pridruže kako bi Englezima pokazali da ih narod podržava. Mislili su da će ih Englezi prihvatiti kao saveznike u borbi protiv “komunista”. U koloni je bilo i žena i dece, to je stina, ali oni su odmah nakon zarobljavanja upućeni kućama, a ne ubijani kao što se takođe može čuti u Hrvatskoj.

Zašto je onda predsednik Josipović otišao u Blajburg?
– Pošto tamo ne može komemorisati nikakve zločine, verovatno odlaskom na to mesto želi da bude predsednik svim Hrvatima. Po meni je to potpuno neprihvatljivo. Jer ako on postane predsednik i onima koji žale za propašću NDH, onda nije više moj predsednik. I budite sigurni da nisam jedini koji tako razmišlja.

Hrvatska sledbenik poražene ideologije

Pokroviteljstvom hrvatske države nad fašističkom komemoracijom na blajburškom polju naša država postaje sledbenik poražene vladavine nacifašista u Hrvatskoj. Jer na blajburškom polju komemorisati 15. maja znači usred Evrope ozvaničiti žaljenje zbog propasti poslednjeg ostatka fašističke vladavine u Hrvatskoj i Evropi. Dok god je Sabor pokrovitelj te komemoracije postoji ustaštvo – upozorava Ivin.

Izvor: vesti-online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: