fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МИТРОВИЋ: ЗЛОЧИН НА ОЗРЕНУ ИМА СВЕ ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА

English

Зоран Благоjевић, Недељко Митровић и Здравко Јоргић на коференциjи за новинаре

Зоран Благоjевић, Недељко Митровић и Здравко Јоргић на коференциjи за новинаре

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изjавио jе да jе на Озрену почињен стравичан злочин над српским народом коjи има све елементе геноцида, али да, нажалост, у БиХ jош нико ниjе одговарао за таj злочин.

„За оваj злочин jош нико у БиХ ниjе одговарао, изузев преминулог команданта такозване Армиjе БиХ Расима Делића, коjи jе пред Хашким трибуналом осуђен на три и по године затвора“, саопштио jе Митровић на данашњоj конференциjи за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 30. августа – Међународног дана несталих.

Митровић jе рекао да за оваj злочин ниjе одговарао командант Трећег корпуса такозване Армиjе БиХ Сакиб Махмуљин, те Шефик Џаферовић и многи други, коjи се данас чак баве политиком.

Он jе рекао да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Института за нестала лица БиХ и Међународне комисиjе за нестала лица (ИЦМП) у процесу тражења несталих Срба, као и радом Суда и Тужилаштва БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима, због чега подржаваjу наjављено одржавање референдума у Републици Српскоj о Суду и Тужилаштву БиХ.

Митровић jе подсjетио да jе након рата између двиjе бивше ентитетске комисиjе за тражење несталих лица и међународних фактора у начелу договорена размjена информациjа о страдалим, заробљеним и несталим у Сребреници и на Озрену.

„Република Српска jе дала све податке о страдалим Бошњацима у Сребреници, али заузврат од Федерациjе БиХ (ФБиХ) до сада нема информациjа о страдалим Србима на Озрену“, истакао jе Митровић.

Он jе рекао да jе на Озрену измjештено 11 масовних српских гробница са око 140 тиjела, од чега jе наjкарактеристичниjи случаj из Гостовића гдjе су 53 српска борца измасакрирали муџахедини од чега jе 12 тиjела пронађено и идентификовано.

Митровић jе рекао да jе на Озрену заробљено 459 српских воjника, од чега их jе 49 размиjењено, 271 идентификовано, а 131 се води као нестао.

Он jе навео да Република Српска jош увиjек потражуjе 1.676 бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српскоj налази 657 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.

Митровић jе наjавио да ће 30. августа на Озрену код Манастира Светог Николе бити обиљежен Међународни дан несталих.

Он jе рекао да ће у 11.00 часова бити служен парастос за погинуле српске борце и цивиле код Спомен-крста на Озрену, након чега jе предвиђено полагање виjенаца, обраћање званичника и обилазак манастира.

Предсjедник Завичаjног удружења Завидовићана са сjедиштем у Добоjу Зоран Благоjевић подсjетио jе да jе 10. септембра 1995. године такозвана Армиjа БиХ, потпомогнута злогласним одредом „Ел муџахид“ извела акциjу „Ураган“ на Возућу у коjоj jе учествовало 23.000 муслиманских воjника.

Он jе рекао да jе резултат ове акциjе био 415 погинулих српских воjника, док их се 137 jош води као нестало, а 7.500 Срба jе протjерано и 30 села спаљено.

„Приjе 20 година почињен jе стравичан злочин у Возући, коjи људски ум не може да замисли – ритуална убиства одсиjецањем људских глава коjе су чинили муџахедини“, истакао jе Благоjевић.

Он jе рекао да jе несхватљиво да командант Трећег корпуса такозване Армиjе БиХ Сакиб Махмуљин и њему потчињени нису одговарали за оваj злочин, као ни Шефик Џаферовић.

„Нећемо стати све док не пронађемо 137 тиjела несталих Срба и док се правди не приведу сви они коjи су учествовали и ниjемо посматрали злочине почињене над српским воjницима и цивилима на Возући“, истакао jе Благоjевић.

Он jе рекао да ће Удружење Возућана 10. септембра организовати „Марш стазама егзодуса“ и одлазак у Стог гдjе ће бити служен парастос за погинуле и нестале српске борце и цивиле.

Здравко Јоргић, отац погинулог студента, борца Воjске Републике Српске на Озрену, рекао jе новинарима да jе 20 година након нестанка његовог сина jединца за њега сваки дан све тежи, jер протиче у нади да ће се његов син однекуд поjавити.

„Не може се заборавити оно што се очекуjе, даj Боже да ми jе пронаћи бар jедну синову кост да га могу сахраниути и отићи му на гроб и прислужити свиjећу“, закључио jе Јоргић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПОЗИВ НИКОЛИЋУ И ВУЧИЋУ ДА ПРИСУСТВУЈУ МАРШУ „СТАЗАМА ЕГЗОДУСА

У НАРЕДНИХ МЈЕСЕЦ ДАНА ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

КЕБО: ВИСОКИ ЗВАНИЧНИЦИ ПРЕЋУТАЛИ ОДРУБЉИВАЊЕ ГЛАВЕ СРБИНУ

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАГРАДИЛО МУСЛИМАНСКЕ ЕКСТРЕМИСТЕ

Озрен – Возућа – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: