fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OVOGODIŠNjI POPIS STANOVNIŠTVA

SNV

Poziv na slobodno izjašnjavanje

Prilikom popisa stanovništva koje će se provesti u aprilu ove godine građani će biti pozvani da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, rečeno je na sastanku Srpskog narodnog vijeća i Državnog zavoda za statistiku

Glavne teme razgovora kome su prisustvovali predsjednik SNV Milorad Pupovac i ravnatelj DZS Ivan Kovač bila su pitanja informiranje građana u vezi sa popisom stanovništva, edukacije popisivača i problem državljana Hrvatske čije su kuće ili stanovi zauzeti i još uvijek imaju status izbjeglica.

– Popis smatramo važnim za Hrvatsku i za srpsku zajednicu i ne bi bilo dobro da nas rezultat popisa iznenadi, naročito da bude u padu. To bi bilo loše iskorišteno i u državi i u međunarodnoj zajednici, rekao je Pupovac i naglasio da je SNV spreman da kao vanjski partner informira javnost o potrebi popisa i da svoju organizacijsku strukturu stavi u tu funkciju.

– Od posebnog značaja za srpsku zajednicu jeste činjenica da popisivači budu i osobe koje su pripadnici manjinske zajednice. Želimo i da se u okviru postojećih propisa otvori mogućnost da se u etnički mješoviti sredinama vodi računa o tome tko su popisivači, ističu u SNV.

DZS podsjeća da će se popis provesti od 1. do 28 aprila, pri čemu će se uzeti u obzir i specifičnost zemlje i migracije izazvane ratnim zbivanjima, ali i princip da jedna osoba ne može biti popisana u dvije zemlje. U DZS ističu da osobe, pa i izbjeglice, koje su bilo odsutne duže od 12 mjeseci, koje ne dolaze tjedno u Hrvatsku i koje nemaju namjeru da se vrate na adresu prebivališta, neće biti popisane.

Ako osoba koja će se popisivati nije zatečena u kući ni nakon što je više puta tražena, ostavlja se mogućnost da dođe u popisni centar u općini ili gradu kako bi bila popisana, naglašeno je u razgovoru.

Rečeno je da će se kampanja koja će provoditi na lokalnom nivou, ali i edukacija za popisivače, fokusirati na slobodno izjašnjavanje osoba.
– To je pomak u stavu od prije deset godina kad je rečeno da se osobe nisu obavezne nacionalno i vjerski izjašnjavati, ističu u SNV-u.

Nenad Jovanović

Izvor: SRPSKO NARODNO VIJEĆE

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: