fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OVK OBUČAVA SIRIJSKU OPOZICIJU?

kosovo

BEOGRAD, 4. MAJA /SRNA/ – Kosovo postaje centar za obuku oružanih snaga sirijske opozicije, koji su ovih dana stigli iz Amerike u Prištinu na obuku kod bivših šefova terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ – pišu „Večernje novosti“.

U izjavi medijima oni ističu da će od bivših pripadnika OVK učiti kako da ujedine raznorodne sirijske oružane grupe i uspješno vode gerilski rat protiv režima Bašara al Asada.

„Kosovo je prošlo kroz iskustvo koje može da nam koristi, u smislu kako su različite oružane formacije koje je formirala Oslobodilačka vojska Kosova bile organizovane. Boravak na Kosovu može da posluži kao inspiracija za borbu“, rekao je Amar Abdulhamid, koji sebe opisuje kao sirijskog aktivistu koji je 2005. godine bio primoran da emigrira u američku državu Merilend.

S obzirom na to, piše list, da su nekadašnje vođe terorista u OVK danas vodeći političari Prištine, ne čudi da je trojicu sirijskih opozicionara između ostalih primio i Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova, dok sirijski opozicionari ističu da će priznati Kosovo čim dođu na vlast.

Bivši direktor srpske Vojnobezbjednosne agencije Momir Stojanović kaže da cijeli posao organizuju američke obavještajno bezbjednosne službe, a opozicionari će učiti po metodologiji gerilskog ratovanja koje je još 1994. stvorena pod okriljem CIA za organizaciju Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova.

Oni koji su 1996-1997. godine, dodaje, on, obučavali albanske teroriste na Kosmetu, sad šalju sirijske aktiviste da uče od njihovih učenika.

General Ninoslav Krstić, nekadašnji komandant u Kopnenoj zoni bezbjednosti, kaže da će posljedica ponovnog pretvaranja Kosmeta u vojni poligon imati ozbiljne posljedice i na Balkan.

„Obuka će se verovatno obavljati u starim kampovima OVK na granici s Albanijom i drugim mestima gde više nema Srba, koji su nezgodni svedoci. Pošto je reč o obuci za gerilsko ratovanje najverovatnije će se koristiti region Prokletija, jer je on geografski sličan reljefu u Siriji“, dodaje Krstić.

On kao potencijalne centre za obuku navodi i stare baze OVK u Kuksu i Tropoji u sjevernoj Albaniji gdje se baš ovih dana najavljuje i dolazak američkih snaga za brza dejstva, a ne isključuje i Makedoniju.

Krstić podsjeća da već dugo postoje čvrste veze albanskih islamista na Kosmetu i jugu centralne Srbije sa Sirijom, jer oni tradicionalno odlaze baš u tu zemlju na vjersko školovanje.

Profesor Milan Mijalkovski s Fakulteta bezbjednosti smatra da je medijsko promovisanje sirijskih opozicionara u Prištini dio strategije i da se, s jedne strane, pormoviše takozvana država Kosovo i teroristička OVK, a s druge „formira lažna identifikacija Asada s Miloševićem“, dok se a sirijske oružane grupe, među kojima je mnoštvo plaćenika, predstavljaju kao politički aktivisti.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: