Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OTVORENO PISMO TADIĆU

Datum objave: četvrtak, 15 marta, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

koalicija-izbjeglica.jpg

BEOGRAD, 15. MARTA /SRNA/ – Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji predala je danas otvoreno pismo za srpskog predsjednika Borisa Tadića sa molbom da doprinese rješavanju izbjegličkih imovinskih i brojnih drugih problema.

Predsjednik ove koalicije Miodrag Linta rekao je novinarima da je koalicija u prethodne dvije godine uputila 11 službenih dopisa Tadiću, na koje na žalost nisu dobili odgovor, niti je Tadić smatrao za potrebno da primi njihovu delegaciju.

U današnjem otvorenom pismu, koje su predali na portirnici zgrade predsjednika Srbije, izbjeglice su postavile šest pitanja Tadiću, a prvo je zašto nije podržao peticiju sa potpisima više od 70.000 oštećenih građana koji su tražili povrat svojih nasilno oduzetih imovinskih i stečenih prava, iste standarde u suđenjima za ratne zločine i konačno rješavanje pitanja nestalih lica.

Izbjeglice pitaju Tadića zašto nije podržao njihovu inicijativu da se otvori suštinski dijalog između Srbije, Hrvatske i BiH u rješavanju izbjegličkih problema na temelju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji i o vraćanju svih prava građanima.

Tadiću je upućeno pitanje zašto nije podržao inicijativu ove koalicije da se osnuje jedan fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima, te inicijativu da srpski parlament usvoji jednu rezoluciju o ljudskim pravima izbjeglih i prognanih lica, koja bi obavezala Vladu Srbije na dijalog sa Sarajevom i Zagrebom o rješavanju izbjegličkih problema.

Izbjeglice pitaju Tadića zašto nije podržao njihovu inicijativu da se na konferenciji ministara spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, održanoj u novembru prošle godine u Beogradu, zajednička deklaracija dopuni obavezom država da će rješavati izbjegličke probleme, a ne da se priča izbjeglištva svodi na socijalno-humanitarni nivo.

Tadiću je upućeno i pitanje zašto nije preduzeo konkretne mjere da se konačno riješi pitanje nestalih lica, iako je u nekoliko razgovora sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem rekao da je to najteže otvoreno pitanje između dvije države.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top