Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvoreno pismo povodom komemoracije na Bleiburgu

Ratko Maričić
Ratko Maričić

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske godinama upozorava i prosvjeduje zbog neobjektivnog i navijačkog izvještavanja o završetku Drugog svjetskog rata na Bleiburškom polju.

Iz reportaža izvjestitelja HRT-a proizlazi da su kod Bleiburga, 15. svibnja 1945. godine, stradali hrvatski vojnici i civili i to samo zato što su bili Hrvati. Ističe se da su ubijeni vojnici, civili, žene pa čak i djeca. Prešućuje se da je ustaško domobranska grupacija pružala otpor još tjedan dana nakon kapitulacije. Izmišljaju se podaci o ubijenoj djeci iako nikada i nigdje nisu pronađeni kosturi djece u onim grobištima koja se pripisuju NOV. Mi antifašisti žalimo svaku nevinu žrtvu, bez obzira na mjesto i način stradanja.

No, niti jedan izvjestitelj, a ni govornik, pa čak ni oni koji su govorili u ime Vlade Republike Hrvatske, nije rekao koje su to okolnosti dovele do poraza NDH i njene vojske na Bleiburškom polju. A čak je ustaški ideolog Vinko Nikolić u svojim memoarima napisao da se ustaše ni pod cijenu života nisu htjele predati. Pa tko je onda kriv za njihovu smrt? Zašto govornici i izvjestitelji uporno prešućuju rasne zakone koje je donijela NDH 1941. godine o progonu Židova, Srba, Roma? Zašto prešućuju da su na teritoriju NDH bila čak 82 logora smrti u kojima je bilo ubijeno na desetke tisuća ljudi? Ne spominju se ni masovna ubojstva srpskog stanovništva po selima i da je u tim zločinima često sudjelovao i sam vrh ustaške vlasti.

Zar reporteri, govornici i svećenici ne žele znati da je samo u Jasenovcu ustaški režim poubijao preko 80000 ljudi, u Jadovnom kod Gospića 40000 ljudi, a brojna druga mjesta da i ne spominjemo?

Ako već poklonici ustaškog poretka i ideja govore da je kod Bleiburga uništena hrvatska vojska, kako to da reporteri HRT-a ne znaju da je Hrvatska imala svoju pravu vojsku? To je bila Narodnooslobodilačka vojska, a ne ustaše i domobrani, koji su služili nacističkoj Njemačkoj, koja ih je naoružavala, uvježbavala i kojima su oni služili. Ta vojska je Hitleru polagala zakletvu na vjernost, a ne Hrvatskoj.

Neistinitim izvještavanjem reporteri i razni govornici sustavno šire mržnju, s bleiburškog skupa, omalovažavaju antifašističku borbu hrvatskog naroda i hrvatsku državu i napadaju na ustavni temelj Hrvatske.

Predsjednik

Ratko Maričić, dipl. iur.

Izvor: SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA RH

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: