Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otvoreno pismo mr Veljka Samardžije poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

Datum objave: subota, 6 avgusta, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+
Narodna skupšina Republike Srbije Foto: Večernje Novosti
Narodna skupšina Republike Srbije

Beograd – Evo ima već više od sedamdeset godina kako se završio Drugi svetski rat, a naš Parlament, Parlament Srbije, nije se izjasnio o ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ko je pozvaniji da to učini od njega ?

Ovih dana, uostalom kao i svih ovih proteklih godina, samo različitog intenziteta, u Hrvatskoj besni antisrpska histerija i otvoreno se veliča ustaštvo i NDH-a, čime se direktno negiraju stravični zločini počinjeni nad Srbima, koji imaju sva obeležja genocida. Srbi su u toj monstrum državi proterivani, nasilno prevođeni na katoličku veru i ubijani u jamama i koncentracionim logorima. Prema istorijskim dokumentima Nezavisna Država Hrvatska je bila klasična genocidna tvorevina.

Upravo zato što se genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata nije nazvao pravim imenom, niti se posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj izvršila denacifikacija-deustašizacija, mogao se ponoviti i ponovio se novi genocid od 1991.-1995. godine,kao i sva događanja do dana današnjeg.

Kao što je „holokaust“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke, tako je „Nezavisna Država Hrvatska“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Ante Starčević je, još polovinom 19. veka, prvi pominjao istrebljenje Srba kao konačno rešenje srpskog pitanja u Hrvatskoj i smatra se začetnikom ustaškog pokreta.

Prošao je skoro ceo vek da bi se ova monstruozna namera sprovela u delo u ustaškoj NDH-a. O tom vremenu, karakteru i zločinima te države nad Srbima postoje neoborivi istorijski dokazi, od rasnih zakona do gubilišta po celoj NDH-a i koncentracionim logorima, Jasenovac, Jadovno , Slana na Pagu i mnogi drugi.

Logori Jastrbarsko, Sisak , Lobor, Jablanac, Mlaka, Erosice, Ustica, Stara Gradiška, Gornja Rijeka i Metajna na ostrvu Pagu bili su u Drugom svetskom ratu jedini koncentracioni logori ( zatvori, tamnice i stratišta) u svetu,specijalizovani za zatvaranje i ubijanje dece.

Franju Tuđmana,koji je otvoreno i javno negirao i umanjivao ustaške zločine tokom Drugog svetskog rata,te umanjivao ukupan broj Jevreja koji je stradao tokom holokausta,u Hrvatskoj smatraju ocem domovine ?

U Zagrebu 1990. godine Franjo Tuđman,kao osnivač i predsednik političke stranke HDZ-a izjavljuje:

„Nezavisna Država Hrvatska je bila izraz istorijske i tisućugodišnje težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom“

Na sastanku vojnog i političkog vrha Hrvatske ,na kojem je sistemski planiran progon Srba,održanom 31. jula 1995. godine na Brionima, uoči akcije Oluja, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman iznosi plan konačnog rešenja Srba u Hrvatskoj :

“Rešiti, na koji način rešiti? To je tema današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti,može da kapitulira u nekoliko dana”

Rezultat ove sistemske namere je pogrom i progon Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, a posledica konačno rešenje Srba – Srbi su praktično nestali iz Hrvatske.

Ko je i kada odgovarao za ovaj zločin? Niko !

U istom maniru se i danas i dalje nastavljaju zločini u Hrvatskoj,nipodaštavanjem i širenjem straha prema preostalim Srbima koji tamo žive,samo zato što su Srbi.

Zato rehabilitacija ustaškog vikara Alojzija Stepinca, koji je govorio za NDH da je “božji dar”,podizanje spomenika ustaškom teroristi i ubici jugoslovenskog ambasadora Miri Barešiću i poništavanja presude za ratni zločin nad srpskim civilima,ustaši Branimiru Glavašu,su nažalost, logičan sled događanja,iz razloga što nije bilo oštrih reakcija od strane Srbije na sve te događaje a sledom toga,ni reakcije svetske javnosti,a kako i gde će sve to zlo završiti,za sada je pitanje bez odgovora,ali se i te kako može naslutiti,ako ne bude odgovarajuće reakcije ?

Do sada je 29 zemalja,stradanje Jermena između 1915. i 1917. godine u Prvom svetskom ratu,okaraterisalo kao genocid. Nemački Bundestag je početkom juna 2016. godine izglasao rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima proglasio genocidom, a upućen je i poziv poslanicima Bundestaga da uskoro izglasaju rezoluciju o još jednom masakru, i to onom koji su Nemci počinili u vreme kolonijalne vlasti nad Namibijom, ubivši od 1904. do 1907. oko 100 000 pripadnika plemena „Herero“ i 10 000 pripadnika plemena „Nama“.

Pored nemačkog parlamenta, priznanje genocida nad Jermenima u Prvom svetskom ratu su učinili i parlamenti : Francuske, Italije, Austrije, Belgije, Češke, Grčke, Holandije, Poljske, Slovačke, Kipra, Rusije, Kanade, Švajcarske …

Evropski parlament, je još 1987. godine ubijanje Jermena pre jednog veka,proglasio genocidom.

Stogodišnjca zločina je bio povod i za usvajanje posebne rezolucije u Evropskom parlamentu. Usvajanje evropske rezolucije usledilo je samo nekoliko dana posle izjave papa Franje da je : „ tokom prošlog veka ljudski rod doživeo tri ogromne tragedije bez presedana,prva koju većina smatra i prvim genocidom 20. veka, pogodila je jermenski narod,druga dva genocida u prošlom veku su počinili nacistički i staljinistički režimi” , naveo je papa.
Papa Franja je krajem jula 2016. godine posetio bivši nacistički logor smrti – Aušvic Birkenau i postao treći poglavar rimokatoličke crkve koji je posetio to mesto,gde je ubijeno više od milion ljudi,većinom Jevreja i tim povodom zapalio veliku belu sveću, a u čemu je razlika između Aušvica i bivšeg ustaškog koncentracionog logora Jasenovac,u kome je ubijeno više od sedamsto hiljada ljudi, većinom Srba?

Ono što možete Vi,poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, je da usvojite rezoluciju o genocidu nad Srbima,Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,u kojoj je planski ubijeno više od milion ljudi, a nakon toga je na parlamentima drugih zemalja da se izjasne o zločinu ustaške NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,a usvajanje ili neusvajanje te rezolucije sa njihove strane je tada njihov preoblem, a ne više naš.

A što se tiče papa Franje? Bio je eksplicitan o „nacističkim režimima“ koji su počinili genocid u prošlom veku, a u koje i te kako spada i ustaška NDH-a,te iskreno verujem da će uskoro zapaliti veliku belu sveću i u Jasenovcu.

Autor: Mr Veljko Samardžija

Izvor: Banija Online

 

Vezane vijesti:

Sećanja na „Oluju”: Još hodamo u koloni užasa

Vučić: Ustali smo jači i bolji, a hteli su da nas nema

Blagi osećaj gađenja

Skandalozan govor branitelja: Žao mi je što nismo odradili posao do kraja!

Izjava ratnog zločinca Glavaša – vrhunac ludila u Hrvatskoj

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top