fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVORENO PISMO KANCELARKI ANGELI MERKEL

Angela Merkel

Angela Merkel

Bilo bi prikladno ukoliko biste, povodom 70-e godišnjice pobede nad fašizmom našli vreme da položite cveće u Spomen parku „Šumarice“

Veoma poštovana gospođo Savezna Kancelarko,

Iz medija masovnog komuniciranja saznali smo da uskoro dolazite u zvaničnu posetu Republici Srbiji. Želimo da Vaša poseta i razgovori sa najvišim predstavnicima Srbije doprinosu razvoju i poboljšanju odnosa između naše dve zemlje i njihovih naroda.

Beogradski forum za svet ravnopravnih, nezavisno, nestranačko i neprofitno udruženje, želi da primeti da se Vaša poseta ostvaruje u vreme obeležavanja 70-e godišnjice pobede nad naci-fašizmom i 16-e godišnjice agresije NATO na Srbiju i Cenu Goru (mart-juni 1999). Ne gubeći iz vida druge posledice, želimo da skrenemo Vašu pažnju na činjenicu da je u oba rata stradao veliki broj dece. Zato smo  duboko uvereni da bi bilo prikladno ukoliko biste, povodom 70-e godišnjice pobede nad fašizmom tokom Vaše posete našli vreme da položite cveće u Spomen parku „Šumarice“, Kragujevac, u kome su naci-fašisti 1941. godine streljali oko 300 đaka Kragujevačke gimnazije i njihovih profesora. Jednako bi bilo prikladno ukoliko biste povodom 16-e godišnjice napada NATO položili cveće i kod Spomenika paloj deci, u parku „Tašmajdan“, u Beogradu.

Najdublje smo uvereni da bi ovi simbolički gestovi bili pozdravljeni u srpskoj javnosti kao važan i državnički odgovoran korak u pravcu pomirenja i razumevanja. To zaslužuju ogromne žrtve naroda Srbije, ali ništa manje i velikani srpske, nemačke i evropske kulture, kao što su Vuk Stefanović Karadžić, braća Grim, Johan Volfgang Gete čija su dela svetao primer i inspiracija za izgradnju odnosa uzajamnog poštovanja između srpskog i nemačkog naroda.

Primite, gospođo Savezna Kancelarko, izraze našeg najdubljeg poštovanja.

Predsednik Beogradskog foruma

Živadin Jovanović

 

Vezane vijesti:

Srbiji kao maloj, miroljubivoj zemlji nije mesto u NATO kao …

SEĆANjE NA JADOVNO 1941. – Jadovno 1941.

Svet bez nacizma, osnovni zadatak čovečanstva – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: