Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otvorena izložba zaostavštine patrijarha Pavla

Datum objave: četvrtak, 27 novembra, 2014
Veličina slova: A- A+
Otvorena izložba o patrijarhu Pavlu u Banjoj Luci
Otvorena izložba o patrijarhu Pavlu u
Banjoj Luci

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ sinoć je otvorena izložba “Svedočim, samo…”, povodom 100 godina od rođenja i pet godina od smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, na kojoj su izložene fotografije iz njegovog života i predmeti koje je svakodnevno koristio.

Izložba, koja je prvobitno bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Beogradu, podijeljena je u tri cjeline, koje blaženopočivšeg patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni period, monaški i period u kojem je bio na čelu SPC.

Otvarajući izložbu, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da se ova manifestacija razlikuje od svih drugih u Republici Srpskoj, jer je posvećena velikanu srpske duhovnosti i sabornosti.

“Ono što ćemo vidjeti je skromno, ali duboko duhovno i ljudsko. I naša akademija u svojoj misiji ima mnogo elemenata izraženih na izložbi, zbog čega je i prihvatila njeno organizovanje u Banjaluci”, istakao je Kuzmanović.

On je istakao da su patrijarhove poruke o istrajavanju na ljudskosti prema svim ljudima bile jače od svih svjetskih konvencija i deklaracija o ljudskim pravima.

“Kada se pogleda biografija blaženopočivšeg patrijarha Pavla, može se vidjeti da se bavio ne samo religijskim, već i naučnim i umjetničkim pogledom na svijet”, rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, danas su više nego ikada potrebne riječi pokojnog patrijarha, jer je svijet pun protivrječnosti, mržnje i nasilja i nalazi se pred “Rubikonom novog rata”.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko–petrovački Atanasije rekao je da je najveća vrijednost blaženopočivšeg patrijarha Pavla bila u tome što je sebe ispunio Bogom, zbog čega je bio duhovni energent koji je ovaj svijet grijao dobrotom i ljubavlju.

“Ponovni susret sa patrijarhom Pavlom je važan radi našeg vlastitog odnosa prema životu. On nije samo naš učitelj, već i naš pastir, spoj čovječanskog i božanskog”, poručio je vladika Atanasije.

On je dodao da se patrijarh Pavle uspješno nosio sa najvećim teškoćama svog naroda u vremenu u kojem je taj narod bio napadnut najvećim iskušenjima, spolja i iznutra.

“Patrijarh Pavle je bio najveći putnik našeg vremena, mnogo je značilo putovati s njim, i ne samo čitati o čovjeku Božijem, već i gledati čovjeka Božijeg kako razgovara s Bogom”, rekao je episkop Atanasije.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio znak po milosti Božjoj i kao čovjek dao primjer svega onog što čovjeka treba da krasi.

Direktor Muzeja SPC Vladimir Radovanović rekao je da je do izložbe došlo zbog želje posjetilaca da vide neke predmete koje je pokojni patrijarh koristio u svakodnevnom životu.

“Njegov život je izazvao interesovanje, a ova izložba je posljedica toga i želje naroda da se upozna sa ličnošću koja nas sve spaja”, dodao je Radovanović.

Na izložbi su, između ostalog, šivaća mašina na kojoj je patrijarh sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprstni krstovi, mantije kaputi i manje poznate fotografije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan, članovi ANURS-a, predstavnici Eparhije banjalučke, te predstavnici kulturnog, vjerskog i naučnog života.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OTVARANjE IZLOŽBE ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA 26. JANUARA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top