Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVORENA IZLOŽBA „RUKOPISE KOPAM I SIJEM…PAMĆENjE SVIJETA“

Zamjenik ambasadora Poljske u BiH Robert Ambrozijak i potpredsjednik Jevrejske opštine Banjaluka i direktor Jevrejskog kulturnog centra „Ari Livne“ Đorđe Mikeš

Zamjenik ambasadora Poljske u BiH Robert Ambrozijak i potpredsjednik Jevrejske opštine Banjaluka i direktor Jevrejskog kulturnog centra „Ari Livne“ Đorđe Mikeš

U Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci sinoć je otvorena izložba dokumenata pronađenih u Varšavskom getu za vrijeme Drugog svjetskog rata pod nazivom „Rukopise kopam i sijem…Pamćenje svijeta“.

Izložbu je otvorio zamjenik ambasadora Poljske u BiH Robert Ambrozijak, ističući da je ova izložba od velike važnosti i u kontekstu Dana holokausta.

Ambrozijak je istakao da glavna tema izložbe arhiv istoričara Emanuela Ringelbluma, koji je bio u Varšavskom getu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„Ringelblum je bio svjestan toga da će holokaust donijeti ogromne žrtve i veliko istrebljenje jevrejskog naroda i zato je okupio oko sebe grupu ljudi koji su odlučili da prikupljaju materijale o svakom aspektu života Jevreja u getu i generalno na cijeloj teritoriji okupirane Poljske“, rekao je Ambrozijak.

On je naglasio da je Ringelblumov arhiv sačinjen u tri dijela, te da su dva pronađena, jedan dio odmah nakon rata, a drugi kasnije pedesetih godina prošlog vijeka.

„Arhiv sadrži nekoliko desetina hiljada raznovrsnih dokumenata, fotografija, pisama i dječijih radova koja su jevrejska djeca pisala tokom trajanja Drugog svjetskog rata u Poljskoj, raznih drugih dokumenata od velikog istorijskog značaja“, rekao je Ambrozijak.

On je istakao da se, osim dokumenata, fotografija i zapisa, na izložbi nalaze i sačuvane razglednice koje su bacane iz vozova koji su vodili u deportaciju Jevreje u logore smrti.

Ambrozijak je rekao da je cilj ove izložbe da približi svima u BiH koliko je velika tragedija bio holokaust koji se dogodio tokom Drugog svjetskog rata.

„Vrlo nam je drago što možemo sarađivati sa Jevrejskim kulturnim centrom u Banjaluci. Prvi put smo ovdje i jako nam je drago da u Banjaluci postoji takvo mjesto gdje se ova tematika može prikazivati“, rekao je Ambrozijak, ističući da je izložba ranije postavljena i u Sarajevu.

Đorđe Mikeš, potpredsjednik Jevrejske opštine Banjaluka i direktor Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“, rekao je da izložba govori o stradanjima Jevreja, ali da će biti prilike da se u ovom centru govori i o dostignućima Jevreja i o učešću Jevreja u životu ove zemlje i ovog grada.

„Mi pokušavamo ovaj centar da afirmišemo u ovom gradu kao kulturnu instituciju u kojoj će se dešavati mnogobrojne kulturne manifestacije i sretni smo što je jedna od takvih prilika i današnja izložba“, rekao je Mikeš.

Izložbu, koja će biti otvorena sedam dana, organizovala je poljska Ambasada u BiH u saradnji sa Jevrejskim kulturnim centrom „Arie Livne“ u Banjaluci.

Otvaranju izložbe prethodilo je prikazivanje dokumentarnog filma „Varšavski geto“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IZLOŽBA „LOGOR ĐAKOVO: SJEĆANjE KAO OPOMENA …

Banjaluka- otvorena izložba o stradanju Jevreja – Jadovno 1941.

Slavko Goldstein: Kakva sreća, otići u smrt uzdignuta čela – Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: