fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba povodom 75 godina od stravičnog zločina nad Srbima

U Gradskoj galeriji u Višegradu danas je otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 75 godina od stravičnog zločina u Starom Brodu i Miloševićima, u kojem je pobijeno više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.

U Gradskoj galeriji u Višegradu danas je otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 75 godina od stravičnog zločina u Starom Brodu i Miloševićima, u kojem je pobijeno više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.
Višegrad – Izložba Foto: SRNA

Izložbu su pripremili sveštenik Dragan Vukotić i slikar hadži Branko Nikitović.

Sveštenik Vukotić rekao je da je izložba pripremana poslednjih nekoliko godina i da je na 16 panoa izloženo više od 1.000 fotografija i dokumenata nevinih srpskih žrtava, koja se ne spominju ni u jednom udžbeniku, ni u istoriji srpskog naroda.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu u Vladi Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je istorija srpskog naroda istorija stradanja.

„Veliki broj zločina bio je sakriven od očiju javnosti, tadašnje vlasti su svjesno prikrile ovaj zločin s namjerom da umanje stradanje Srba i prikriju zločince“, dodao je Milunović.

On je istakao da su mali broj zločina na ovim prostorima počinili Nijemci i Italijani, te da apstrakcija pojma ustaša dovodi do toga da se prikriva stvarni zločinac, a to su bili Hrvati i muslimani u regularnoj vojsci Nezavisne Države Hrvatske, koja je u svom programu imala uništenje Srba.

„Potrebno je da služimo pomene na svim mjestima gdje su stradali naši sunarodnici, da postavljamo spomen-obilježje i šaljemo poruke generacijama koje dolaze da nijedna sloboda nije izborena trajno, da treba da se njeguje i čuva i za nju treba da se bore“, naglasio je Milunović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se srpski narod treba da se prisjeća srpskih žrtava koje su nevino pobijene u Starom Brodu kod Višegrada.

„Nadam se da istorija koja je ovdje odigrana nikada više neće biti ponovljena, jer je na najsvirepiji način ubijeno više od 6.000 Srba“, dodao je Đurević.

On je istakao da je potrebno čuvati slobodu, ali ne zaboraviti događaje iz prošlosti u kojima su nastradali djeca, žene i svi nevini ljudi.

Svjedok stradanja u Starom Brodu Milorad Ćebić rekao je da je o sjećanju na Stari Brod počeo govoriti nakon izgradnje crkve u Brankovićima, jer o tako velikom stradanju treba pričati.

„Sjećam se djevojaka koje su bile lijepe kao lutke, od Romanije, Rogatice, uhvate se za ruke, zapjevaju naše pjesme i skoče u Drinu, a nakon toga se vide samo njihove suknje i kose na vodi“, dodao je Ćebić.

On je rekao da je u ovom stradanju u Starom Brodu nastradalo 25 članova porodice Ćebić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu s namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, mučki je ubijeno 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopčivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: