fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvorena izložba fotograma iz filmova o Prvom svjetskom ratu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Srna_izlozba.jpg

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske sinoć je otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“.

Izložba je dio programa „U kontekstu“, koji organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da nema opštine u Republici Srpskoj koja nije da dobrovoljce srpskoj vojsci tokom Velikog rata.

„Imamo malo sačuvanih spomenika i tragova o tome. Naša je obaveza da njegujemo tradiciju i čuvamo uspomenu na ljude koji su se borili za Srbiju i slobodu svih naroda na prostorima bivše Jugoslavije“, rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

On je naveo da filmski materijal koji svjedoči o Srbima u Prvom svjetskom ratu nesumnjivo ima status kulturnog dobra, jer govori o vremenu od prije jednog vijeka i kako je osvojena sloboda.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da su izloženi fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili snimatelji iz Srbije, ali i iz savezničkih i neprijateljskih zemalja.

On je dodao da su na izložbi prikazani i faksimili različitih dokumenata i odobrenja srpske vojske za snimanja.

„Materijali su izvorni i čuvaju se u Jugoslovenskoj kinoteci. Izložba je naše ogledalo, pokazuje srpsku vojsku u Prvom svjetskom ratu. Srbija je tada imala organizovanu proizvodnju, odnosno snimanje ratnih dokumenata, za razliku od posljednjeg rata kada se vrlo malo snimalo ili se manipulisalo tim materijalom“, rekao je Pandurević.

Izložba je prvi put prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u junu ove godine, nakon čega je nastavljeno njeno gostovanje širom Srbije. U Srpskoj su do sada imali priliku da je pogledaju stanovnici Pala, Istočnog Novog Sarajeva i Trebinja.

U Galeriji Akademije izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“ biće otvorena do 21. novembra.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

VIJENCI NA SPOMENIK ŽRTVAMA TAKOZVANOG VELEIZDAJNIČKOG PROCESA

SUTRA OTVARANjE IZLOŽBE „SVETLOST U MRAKU PRVOG SVETSKOG RATA“

Veče posvećeno Gavrilu Principu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: