Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVORENA IZLOŽBA O AUŠVICU

Izložba o logoru Aušvic otvorena u Beogradu

Izložba o logoru Aušvic otvorena u Beogradu

U Istorijskom muzeju Srbije danas je otvorena izložba “Poslednje odredište Aušvic” koja podsjeća na stradanje logoraša u toj “fabrici smrti” gdje je ubijeno i umrlo više od 1,1 milion ljudi.

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Milan Koljanin rekao je da je namjera da se personalizacijom žrtava logora sa prostora Srbije predstavi ideologija koja je osmislila i formirala zločince i njihove saradnike koji su omogućavali postojanje logora.

Koljanin je dodao da je riječ o ideologiji čija je namjera bila da uništi Jevreje, a da ostali narodi, koji su bili žrtve logora, prinudno rade sve dok mogu.

Na današnjem otvaranju je istaknuto da su mlade generacije nedovoljno upoznate sa tragedijom koja se dogodila u Aušvicu i da im se ponovo pokušava predstaviti veličina stradanja i žrtava u tom logoru, kao i u logorima otvaranim na teritoriji Srbije i Jugoslavije.

Posebna vrijednost izložbe su usmena svjedočanstva posljednjih preživjelih na video snimcima koji će najjasnije opisati užas najveće fabrike u nacističkoj industriji smrti.

Među vrijednostima izložbe su i baza podataka, rezultat istraživačkog rada autorskog tima sa skoro 12.000 imena lica, koja su sa teritorije Srbije deportovana u logor Aušvic.

Predstavljene su i lične sudbine logoraša prikazom transporta koji su odvodili zatočenike u Aušvic preko guste mreže logora i zatvora uspostavljene na teritoriji Srbije po njenoj okupaciji.

Poseban akcenat stavljen je na transporte kojima je u periodu od marta do jula 1944. u Aušvic transportovano gotovo cjelokupno jevrejsko stanovništvo Bačke (građani Subotice, Sombora, Novog Sada, Ade, Bačkog Petrovca, Sente…).

Osim slika zatočenika u Aušvicu, slika logora, telegrama kojima se porodice obavještavaju o smrti svojih bližnjih, na izložbi se mogu vidjeti i ogromni panoi i zidovi sa imenima oko 12.000 građana Srbije koji su bili u logoru ili su u njemu stradali.

Danas otvorena izložba u Beogradu biće dio zajedničke postavke svih šest država sa prostora bivše Jugoslavije jer je prethodna postavka SFRJ u Aušvicu skinuta 2008. godine.

Izložba je dio manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, a ulaz je besplatan.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Aušvic – 70 godina od oslobođenja najvećeg logora smrti …

Bivši čuvar Aušvica: Nisam očekivao da će Jevreji preživeti …

Bartoš Bartizel: Državni muzej logora Aušvic-Birkenau nisu …

Žarko Janković: ČUVARI AUŠVICA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: