Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTKRIVENO SPOMEN-OBILjEŽJE NADEŽDI PETROVIĆ

Nadežda Petrović

Nadežda Petrović

U Domu Vojske u Beogradu svečano je otkriveno spomen-obilježje jednoj od najvećih srpskih slikarki Nadeždi Petrović, povodom stotinu godina od njene smrti.

Ovim je simbolički odata počast ženi, umjetnici, ratnici, heroini, čija su djela zadužila sve Srbe i koja je, pridružujući se srpskoj vojsci kao bolničarka u Prvom svjetskom ratu, svjesno prekinula sjajnu umjetničku karijeru da bi pomogla svom narodu i, kako je rekla, da “prinese i svoj život ako zatreba”.

Reljef u bronzi sa likom Nadežde Petrović sa srpskom vojničkom šapkom, autora Mirka Mrkića Ostroškog, otkrio je predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić, u prisustvu ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Govoreći o biografiji Nadežde Petrović, Kostić je podsjetio da je ona najznačajnija srpska slikarka s početka 20. vijeka i da je ona kao dobrovoljna srpska bolničarka, svjesno se žrtvujući za svoj rod, umrla u Prvom svjetskom ratu od pjegavog tifusa u aprilu 1915. godine u bolnici u Valjevu, gdje je liječila srpske ratnike.

On je podsjetio da je Nadeždu Petrović vijest da je Austro-Ugarska napala Srbiju zatekla u Italiji i da se ona vratila u otadžbinu i postala dobrovoljna bolničarka i osnivač Kola srpskih sestara zajedno sa Branislavom Nušićem.

“Neko ko je u punom obimu svog života mogao da bude među ključnim ličnostima, koji će Srbiji donositi tokove modernosti, ona se odlučila na radikalan prekid sopstvenog puta da bi se u svom doživljaju lojalnosti narodu, kojem pripada, izložila pošasti sirotinjske i neizbežne bolesti i smrti i sama svojom odlukom skraćujući svoju stvaralačku stazu”, rekao je Kostić.

Istoričar umjetnosti Nikola Kusovac rekao je da su na njenim rukama umirali najbolji srpski sinovi i da je njen bol i jauk za njima obilježio srpsku istoriju i stradanje, te dodao da je spomen-obilježje Nadeždi Petrović, koje je otkriveno danas, svjedočanstvo velike žrtve i stvaralačkih mogućnosti srpskog naroda, kao i spomenik nenadmašnom patrioti i rodoljubu.

Književnik Milovan Vitezović je pročitao odlomak i svoje priče posvećene Nadeždi Petrović, dok je autor reljefa Mirko Mrkić Ostroški ispričao da je, prije nego što je počeo da radi reljef na osnovu jedne male slike Nadežde Petrović, otišao u crkvu da joj zapali svijeću, po savjetu srpske slikarke Olje Ivanjicki.

Ovo spomen-obilježje dio je projekta posvećenog značajnim ličnostima i obilježavanju važnih jubileja iz srpske istorije, a najavljeno je da će u organizaciji Medija centra “Odbrana” u holu Doma Vojske biti postavljni reljefi i drugim značajnim ličnostima srpske istorije, među kojima su i Vladimir Petković Dis, Stanislav Binički, Koča Popović, iguman Pajsije i đakon Avakum i drugi.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovala je i supruga predsjednika Srbije Dragica Nikolić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

otvaranje izložbe “valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica“

SUTRA OTVARANjE IZLOŽBE “SVETLOST U  – Jadovno 1941.

Vasilija Vukotić – heroina na štitu – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: