fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkrivena spomen-ploča srpskim vojnicima u Tunisu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkrio je danas u Bizerti u Tunisu spomen-ploču stradalim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, koji su se u januaru 1916. godine, posle povlačenja preko Albanije, iskrcali u staroj luci u tom gradu.

(Foto Beta/MSP)
(Foto Beta/MSP)

Šef srpske diplomatije je potom obišao i položio vence na srpsko vojničko groblje. Dačić je rekao da se otkrivanjem spomen ploče odaje pošta i čuva trajna uspomena na hrabru srpsku vojsku i civile koji su se posle velike golgote iskrcali u staroj luci grada Bizerte 9. januara 1916. godine.

„Ovim činom želimo da zahvalimo vlastima i građanima grada Bizerte na neizmernoj pomoći našoj vojsci i građanima u tim teškim vremenima kada je iskovano istinsko i trajno prijateljstvo naša dva naroda”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je srpska vojska nakon tegobnog povlačenja kroz Albaniju krajem 1915. godine izbila na albansku obalu, gde je čekala savezničke brodove koji bi je prebacili na mesta oporavka i pregrupisavanja, a da je prva lađa sa njima napustila Drač 6. januara 1916, da bi nekoliko dana kasnije pristala u luci Bizerta, na severu Tunisa.

Veruje se da je više od 61.000 Srba, vojnika, izbeglica prošlo kroz Severnu Afriku tokom Prvog svetskog rata, rekao je Dačić i dodao da je najveći broj vojnika bio smešten u vojni logor Lazuaz u blizini Bizerte.

Dodao je da je u tuniskim i alžirskim bolnicama lečeno više od 41.000 pripadnika srpske vojske, a da je umrlo nešto više od 3.000, te da su preminuli sahranjivani na ukupno 24 groblja u Tunisu i Alžiru od kojih se danas sa sigurnošću zna da postoje samo tri.

Dva se nalaze u Tunisu, u Bizerti, kapela sa kosturnicom, i u Menzel Burgibi, a jedno u Alžiru, u Deli Ibrahimu, podsetio je Dačić.

„Žrtvu herojske vojske nikada ne smemo zaboraviti kao ni što nikada nećemo zaboraviti ni svesrdnu pomoć prijateljskog tuniskog naroda. U to ime otkrivamo danas ovu tablu, kao simbol poštovanja i sećanja na te dane stradanja, herojstva i velikog prijateljstva. Neka bratske veze između dva naroda traju večno”, rekao je Dačić.

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: