fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA SOLUNSKIM DOBROVOLjCIMA

Otkrivanje spomen ploče solunskim dobrovoljcima u Modriči

Otkrivanje spomen ploče solunskim dobrovoljcima u Modriči


U Modriči je danas, u okviru obilježavanja Vidovdana – krsne slave i Dana opštine, otkrivena i osveštana spomen-ploča srpskim borcima poginulim u oslobodilačkim ratovima od 1914. do 1918. godine.

Spomen-ploču su uz pjesmu „Tamo daleko“, nezvaničnu himnu Solunaca, u izvođenju Etno-grupe „Vida“, otkrili predsjednik Opštinske boračke organizacije Milutin Vračević i potomak solunskog borca iz Modriče Vukašin Avrić.

„Postavljanje spomen-ploče solunskim dobrovoljcima i poginulim borcima u Velikom ratu inicirala je Boračka organizacija Modriča“, rekao je Vračević i istakao da je, prema nepotpunim podacima, sa prostora Modriče u Prvom svjetskom ratu učestvovalo oko 70 dobrovoljaca.

Potomak solunskog borca Vukašin Avrić rekao je da će se Modriča, postavljanjem spomen-ploče, dijelom odužiti stradalim solunskim borcima i svim učesnicima oslobodilačkog rata od 1914. do 1918. godine.

„Zasluge solunskih dobrovoljaca za slobodu srpskog i svih naroda na ovim prostorima su velike“, naglasio je Avrić, dodavši da će o tim zaslugama ubuduće svjedočiti i spomen-ploča postavljena u Centralnom parku u Modriči.

Potomak solunskog borca Milorad Radić istakao je da se o zaslugama srpskih borca u oslobodilačkim ratovima moraju upoznati mladi i generacije koje dolaze.

Istoričar Đorđe Nijemčević, govoreći o Velikom ratu, istakao je da nijedan narod nije skuplje platio svoju slobodu od srpskog naroda. „Za svoju i slobodu drugih naroda, Srbija je izgubila 62 odsto muškog stanovništva starosti između 18 i 55 godina“, rekao je Nijemčević.

Otkrivanju spomen-ploče i osveštanju prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Opštinske boračke organizacije, opštinsko Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918, potomci solunskih dobrovoljaca i veliki broj građana.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

istorija potisnuta iz škola pod pritiskom međunarodne …
osnovano udruženje potomaka i poštovalaca solunskih …
Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: