fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkrivena spomen kosturnica u Gornjoj Trebinji kod Karlovca

 

Gornja Trebinja
Gornja Trebinja

Kod pravoslavne crkve u Gornjoj Trebinji kod Karlovca, otkrivena je spomen ploča na spomen kosturnici, nedavno podignutoj u znak sjećanja na stradanja 205 civilnih žrtava ustaškog zločina koji se dogodio 6. i 7. januara 1942. godine, dakle, prije 72 godine. Nakon prijašnjeg masakra 21. decembra 1941. u Prkosu i Lasinji, kada je ubijeno 1500 žena, djece i staraca, pogrom nedužnog pravoslavnog stanovništva nastavljen je u okolici bivše općine Skakavac.

Ljudi su pohvatani i odvedeni u šume pokupske doline, Domaćaj lug i Lipljansko mlađe. Tamo su njihova tijela bačena u već pripremljene i iskopane jame. Te rupe se i danas mogu vidjeti. Spomenik u Gornjoj Trebinji nije do kraja završen i bit će gotov u prvoj polovici ove godine. Postavljena je mramorna spomen ploča s uklesanim imenima stradalih ljudi. Izgradnju obilježja zajednički su financirali Grad Karlovac i Srpsko narodno vijeće, a novac su dali i pojedini donatori.

Broj i sastav sudionika ove komemoracije je bio zaista impozantan. Prisustvovali su: Damir Mateljan, saborski zastupnik SDP-a i izaslanik predsjednika Sabora RH Josipa Leke. Prisustvovao je u ime SDP-a saborski zastupnik Josip Benčić, s lokalnim SDP- ovcima Miroslavom Delićem iMarinom Novaković. Dogradonačelnik Dubravko Delić je bio izaslanik karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. Rade Kosanović govorio je u ime SNV-a, bio je tu karlovački historičar dr. Đuro Zatezalo.

– Kada se dogodio ovaj zločin bio sam dijete. S brda sam gledao kako su trinaestoricu civila, seljana, zaklali, i mrtve ih odvukli preko njive u šumu gdje su ih zakopali – prisjetio se Dušan Krivokuća, svjedok tragičnih događanja i predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju Spomen-kosturnice

Naša poruka s ovog mjesta je da prestanemo gurati glavu u pijesak. Ne možemo zločine onih koji su ih počinili pravdati zločinima drugih, lažima i neistinitim optužbama. Mlade ljude treba educirati, bolje da se danas borimo riječima nego sutra puškom – rekao je Mirko Miladinović, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Karlovca. Prisustvovali su također Ivan Fumić i Juraj Hrženjak iz SABA RH kao i poznati antifašisti i veterani Mirko Mećava, Branko Božić, Jovo Vejnović, Martin Jendrašic, Mirko Miladinović, Svetozar Livada, Stjepan Šafran, Ivan Fumić, predsjednik SABA RH Franjo Habulin i, naravno Josip Boljkovac. Parastos nevinim žrtvama održao je otacPredrag Sušić.

Spomenik, odnosno spomen ploču, zajednički su otkrili karlovački dogradonačelnik Dubravko Delić i Dušan Krivokuća. Svečanost je završila pjesmom „Na Kordunu grob do groba“, koju su otpjevale članice neformalnog zbora karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta i crkvenog hora.

AUTOR: Milan Cimeša 

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti:

Komemoracija u Gornjoj Trebinji

Komemoracija u Gornjoj Trebinji na Kordunu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: